Hayvanların bir kısmının yasa dışı, kaçak ve ruhsatsız bir toplama yerinde bulunduğunu belirterek söz konusu yerin fotoğraflarını paylaşan Nihal Kasa; köpeklerin birçoğunun akıbetinin bilinmediğini aktardı.

HayKonFed Başkan Yardımcısı Kasa, paylaşımlarında şu iddialara yer verdi:

“Bu kaçak ruhsatsız toplama yeri Valilik ve Kaymakamlık emri ile kapatılıyor. Akşehir Belediyesi yetkililerinden; yasa gereği, ruhsat verilmeyen kaçak bir yere hayvan toplanmasına dair faaliyetlere derhal son verilmesini istedik. Yasal çalışma başlatmaları için destek vereceğimizi belirttik.

Valilik, Tarım Orman Bakanlığı ve Kaymakam ile yerel gönüllülerle birlikte irtibattayız. Tarım Orman DKMP ekipleri yasa dışı kaçak yere denetim yaparak rapor tuttu ve Pazartesi günü Belediyeye cezai işlem uygulanacağını söyleyerek gitti. Fakat biz, dağa taşa atılmaları veya öldürülmelerinden endişe ettiğimiz için hayvanları Belediye ve firmanın ellerine bırakmak istemedik. Valilik, Kaymakamlık ve diğer tüm ilgili kurumlar ile çok yoğun görüşmeleri devam ettirdik. Hayvanların yerel gönüllüler eşliğinde Pazartesi gününü beklemeden alındıkları yere bırakılmalarını talep ettik. Bu yasal ve hayvanların güvenliği için olan talebimiz kurumlarca uygun görüldü ve toplatılan köpekler gönüllüler eşliğinde alındıkları yerlere bırakılmaya başlandı.

Görevlilerden aldığımız bilgilere göre TOPLAMA ihale edilen firma tarafından 3 ayrı ekip ile 4 günde 200 köpek toplanmıştır. Bayramın ilk günü Valilik/Kaymakamlık emri ile kapatılan kaçak toplama yerinde ise sadece 16 köpek tespit edilmiştir. Bu 16 köpek gönüllüler eşliğinde alınırken, orada ÖLDÜRME için kullanılan ilaç şişesi, iğneler, kanlı tüylü deri parçaları bulunmuştur.

Narkotik uyuşturucuları görev ve yetkileri olmadan temin eden ve uygulayan özel firma görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı. Ayrıca, Akşehir Belediyesi’nden “Toplama İhalesi Alan Firmanın Uyuşturucu ile Köpekleri Vurması” hakkında da soruşturma başlatılıyor.”

Konya Valilik Makamına sunulmak üzere hazırlanan dilekçeyi de paylaşan Nihal Kasa; “Köpekten kulak küpesi, hayvanın ölüsü bulunduğunda hangi belediyeye ait olduğu anlaşılmasın diye mi çıkarılmıştır?”, “200 köpek öldürülmediyse nerededir?” sorularını yönelttiği Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın hesap vermesi gerektiğini söyleyerek, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’na suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Örneği paylaşılan dilekçede, kanunen denetim yetkisi olan Konya DKMP İl Müdürlüğü hakkında da; yeterli denetim yapılmadığı, ihaleye ilişkin bilgi istenmediği ve müracaat edilmesine rağmen sahipsiz hayvanların yok edilmesine seyirci kalındığı gerekçesiyle soruşturma açılması talep ediliyor.

Kamuoyu, bu iddialar karşısında Akşehir Kaymakamlığı ve Belediyesinden açıklama bekliyor. Konuya ilişkin açıklama yapılması durumunda, bu açıklamaları okuyucularımızla paylaşacağız.