Banka ve abonelik sözleşmelerinden kaçak tütüne ve Çek Kanunu’na kadar birçok kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapan ve Torba Yasa olarak adlandırılan Kanun, 31167 sayılı Resmi gazetede yayımlandı.





Kanunla yapılan düzenlemeler arasından öne çıkan başlıklar şöyle:





*Bankalar ile finansal kiralama, faktöring ve finansman şirketleri; müşterilerle yüz yüze gelmeksizin, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden sözleşme yapabilecekler. Abonelik sözleşmelerinin feshedilmesini isteyen aboneler de bu taleplerini, yazılı bildirme şartına gerek kalmaksızın elektronik ortamda iletebilecekler.





*Karşılıksız çekten hüküm giyen kişi, tahliye tarihinden itibaren 3 ay yerine 1 yıl içerisinde borcun 10’da 1’ini alacaklıya ödeyecek. Borcun kalan kısmı için de 1 yıllık sürenin bitiminden itibaren 2’şer ay süreyle 15 eşit taksitte ödeme yapması mümkün olacak.





*Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün, tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere yönelik cezaya ilişkin uygulama 1 Temmuz 2020'de yürürlüğe girecek.





*Yurt dışında bulunan vatandaşlar için yapılan düzenlemeyle; zorunlu sigorta kapsamında olmakla birlikte sigorta primi ödemesinden muaf olacak şekilde kısa süreli çalışmalarının, zorunlu çalışma olarak değerlendirilip aylık bağlanamaması veya bağlanmış aylıkların bu çalışmalar nedeniyle kesilmesinin önüne geçilecek.





*2020 yılında meydana gelmiş olan 4 depremde zarar gören 9 ilde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fen heyetlerince tespit edilmiş yıkık, ağır veya orta hasarlı konut, ahır ve iş yerlerinden hak sahibi olan afetzedelere destek sağlanacak.