Kalbi delik hastalara müjde…


Geçmişte, kalp içi delikler ağırlıklı olarak ameliyatla kapatılırken, günümüzde ameliyatsız olarak kapatılma yöntemleri tercih ediliyor. Hastalarımız işlemin ardından 24 saate içerisinde taburcu olmaktadırlar. Burada ekip çalışması çok önemli. İşlemi gerçekleştirirken uygun görüntüler alınması önem arzetmektedir. Özellikle deliğin etrafında cihazı tutacak olan ritmlerin yeterli olup olmadığı ve yerleştirilecek cihazın boyutu, tek başına yapılabilecek işlemler değil. Ekip halinde çeşitli ölçümlerle gerçekleştirilecek işlemlerdir. İşlem süresi 35 dakika ile 1 saat arasında değişiyor.


Afyon Özel Park Hastanesi Kalp Merkezimize nefes darlığı ve çabuk yorulma ile başvuran hastamız Mesut Yüce’nin yapılan EKO’sunda kalpte delik diye tabir edilen atriyal septal defkt saptanıldı. Yapılan diğer incelemelerinde mevcut deliğin ameliyatsız olarak  kapatılabileceği  kararına varıldı ve sonrasında hastamıza anjiografi laboratuarında yakşalık olarak 45 dk süren işlem netivcesinde kalp deliği başarılı bir işlem neticesinde kapatıldı. Ve hastamız ertesi gün taburcu edildi.


Özel Park Hastanesi  Kardiyoloji  Uzmanlarından Dr.Ali Seydi Özgül’ün yaptığı açıklamada, tüm kalp deliklerini anjiografi laboratuarında ameliyatsız olarak kapatma olanağının günümüzde henüz mevcut olmadığını belirterek, yeni uygulamayla klinikte en sık rastlanan sekundum tipte ASD'ler, kapatma gerekliliği olan PFO'lar ve uygun bazı VSD'leri cihazla kapatmalarının teknik olarak mümkün olacağını kaydetti.


Dr.Özgül  ASD'lerin ameliyatsız kapatmaya uygun olduğuna yönelik değerlendirmede birkaç kriteri göz önünde tuttuklarını anlatarak, "Öncelikli olarak deliğin duvardaki yerleşimine göre 3 türde ASD söz konusu. Cihazla kapama bu gün için ancak sekundum tipte ASD denilen, deliğin kulakçıklar arasındaki duvarın tam ortasında yerleşmiş olduğu durumlarda mümkün olabiliyor. Ancak tüm ASD'lerin yaklaşık yüzde 60-70'inin sekundum tipte olduğu göz önünde tutulduğunda çoğunlukla hastalar bu kriteri karşılıyorlar.


AMELİYATSIZ  KALP DELİĞİ  KAPATMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?


Sorusunu  Kardiyoloklarımız şöyle anlattı..


Ameliyatsız kapatma işlemini lokal anestezi altında anjiografi laboratuarında uyguladıklarını belirterek: "Çoğunlukla hastanın kasığındaki geniş bir toplar damardan kateter dediğimiz plastik tüplerle giriyoruz. İşlem boyunca bir hastanın yemek borusuna yerleştirdiğimiz TÖE bize rehberlik ediyor. Kapatma cihazı çift taraflı bir şemsiye şeklindedir. Kateter vasıtasıyla kalpteki delikten sağdan sola geçtikten sonra önce ilk şemsiyeyi deliğin sol tarafında daha sonra ikinci şemsiyeyi deliğin sağ tarafında açıyoruz ve işlem tamamlanıyor. İşlem çoğunlukla yarım saat içerisinde tamamlanıyor ve başarı oranı yaklaşık yüzde 95 civarında. Cerrahi ile kıyaslarsak daha kısa hastanede yatış süresi, daha çabuk işlem sonrası iyileşme süresi, cerrahi bir yara izi olmaması ve genel anestezi gerekmemesi gibi üstünlükleri mevcut. İşlemde ciddi komplikasyonlar dediğimiz istenmeyen olayların gerçekleşme ihtimali genellikle yüzde 1'den daha az ancak hastalarda işlem sonrası işlem yapılan kasıkta şişlik ve morarma, yemek borusundaki ultrason cihazına bağlı boğaz ağrısı gibi şikayetler nispeten daha sık görülebiliyor. Hastalar çoğunlukla işlemden 24 saat sonra yaptığımız kontrol ekokardiyografinin ardından taburcu oluyorlar. Daha sonra 6 ayda bir ekokardiyografik kontrollere devam ediyoruz. İşlem sonrası cihaz üzerinde pıhtı gelişmesini engellemek için yaklaşık 6 ay boyunca kan sulandırıcı tedavi uyguluyoruz" dediler


Hasta Mesut Yüce Park Hastanesine ve doktorları Dr.Ali Seydi Özgül’e sonsuz teşekkürlerini ileterek bu tarz rahatsızlıkları olan kişilere tedavileri için başka şehirlerdeki merkezlere gerek kalmadan Afyon’da güvenli bir şekilde tedavi olabileceklerini  söyledi.