Gördüğümüz göremediğimiz, bildiğimiz bilemediğimiz, dünya ve ahiret alemini yaratan yüce Allah, iman sahipleri için Kadir gecesinin ne kadar hayrlı ve faziletli bir gece olduğunu, Kadir suresinde mealen şöyle bildiriyor.

1-Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.

2-Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!

3-Kadir gecesi bin aydan daha hayrlıdır.

4-Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için, iner de iner.

5-O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Aslında, mekanların ve zamanların birbirlerine üstünlüğü düşünülemez. Fakat; meydana gelmiş fevkalade olaylar, bazı zaman ve mekanların kıymetini artırdığı gibi, diğerlerine de üstün kılmıştır.

Kabe’de kılınan namazın camide kılınan namaza, camide kılınan namazın evde kılınan namaza göre, çok daha faziletli ve kıymetli olduğunun aşikar olması gibi.

1000 aylık ibadet, bize göre günümüzde uzun yaşadığını düşündüğümüz  bir insanın, 80 yıl boyunca bir fiil  farz olan ibadetlerine karşılık gelmektedir. Bu da anlaşılacağı gibi, bir ömür Müslümanca yaşanmış hayat anlamına gelir.

Kadir gecesi işte böyle bir gecedir. O gecede yapılan, ibadetlerin mükafatının kat kat verileceği, üstün bir gecedir.

İnsanlığı küfürden imana, zulümden nura, dalaletten hidayete ulaştıran, insana insan olmasının kazandırdığı şeref ve haysiyeti öğreten, kainata yeniden adil bir nizam getiren, Kur’ân-ı Kerîm’in tebliğ edilmesi için, Hazret-i Peygamber s.a.v. görevlendirilmiştir.

“Ramazan ayı öyle bir aydır ki, Kur’ân-ı Kerîm o ayda indirilmiştir.” (Bakara-185)

“Biz onu, yani Kur’ân-ı Kerîm’i Kadir gecesinde indirdik” (Kadir Suresi) ayetiyle, Ramazan ayı içerisinde gizlenmiş olan, Kadir gecesinde indirilmeye başlandığını, Allâhu Teâlâ haber vermektedir.

Kadir gecesi,  Müslümanlar için tahayyül edilemeyecek kadar anlamlı ve yapılan ibadetlerin kat kat bereketli olduğu bir gecedir.

Peygamber efendimiz faziletine inanarak, mükafatını yalnız Allah’tan umarak, Kadir gecesini ihya eden kimsenin, günahlarının bağışlanacağını müjdelemiştir.

Rivayetlere göre; Kadir gecesi içerisinde öyle bir an var ki, o ana rastlayan dua, mutlaka kabul edilir ve reddedilmez.

Hazret-i Aişe r.anha validemiz Peygamber efendimize, Kadir gecesini ihya etmek hususunda, ya Resulullah Kadir Gecesi olduğunu anlarsam, o gecede ne diyeyim’’ diye sual etmiş ve Allah'ın Resulu da, “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” diyerek, niyazda bulunabileceğini söylemiş.

Hazret-i Aişe r.anha validemiz; “Ramazan ayının son on günü girdiğinde, Resulullah geceleri ihya eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.” (Buhârî)

“Kadir gecesini Ramazanın son on günündeki, tek gecelerde arayın.” (Buhârî)

Bu gecede; geçmişte kılamadığınız namazlarınızı ihya edebilir, nafile namaz kılabilir, Allâhu Teâlâ’yı çokça zikrederek, bilerek ya da bilmeyerek işlediğiniz günahlarınızdan çokça tövbe eder, mümkün oldukça Kur’ân-ı Kerîm'i anlayarak okuyabilir ve anne baba başta olmak üzere, tüm geçmişleriniz için, hayır dualarda bulunabilirsiniz.

Rabbim Kadir gecesinin faziletini bilerek, aile efradıyla birlikte, gecenin feyzinden istifade edenlerden eylesin, İnşallah...