İplikçi Camii’ne özürlüler için yapılan sıralar sizce neyi hatırlatıyor?


Son yıllarda giderek artan iskemlede namaz kılma alışkanlığını biraz daha ileri götüren bir kısım cemaat (!) ve bazı din görevlileri (!) camilere sıra yaptırarak bu işi iyice çığırından çıkardı. Kendini biraz rahatsız eden cemaat ise, Kilisevari ardı ardına yapılan sıralara oturmak için can atıyor.



Bu duruma tepki gösteren bazı duyarlı cemaat ve ilim sahibi kişiler bu uygulamanın yanlış olduğunu belirttiler. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu konuda kesin görüşünü belirterek herhangi bir aparatla namaz kılmanın doğru olmadığını belirtti. Buna rağmen son yıllarda camilerde görülen iskemle üzerinde namaz kılma alışkanlığı, bir adım daha ileri götürülerek iskemleler sıralara dönüştürülmeye başlandı. Bunun bariz bir örneği de Akşehir İplikçi Camii’nde yaşanıyor.



Bu konuda görüşüne başvurduğumuz bir hocamız, bunun cami-cemaat açısından kanayan bir yara olduğunu belirterek bu uygulamaya sebep olanların yakalarını öbür dünyada kurtaramayacaklarını belirtti ve şunları söyledi:



“İskemle, oturak, sandalye, koltuk… Şimdi de sıra; hem de üzeri halılanmış bir şekilde. Sıra sıra. İplikçi Camiinin sağ bölmesi burası. Önakıllılar aklı selimlilere galip gelebilmiş ki böyle bir manzara ile karşı karşıyayız. Hangi dini otorite böyle bir rezalete cevaz verebilir ki? Camiye girdiğinizde sağ tarafınıza bir bakın. Manzara felaket. Kurtuluş savaşında bu kadar sakatımız yoktu herhalde. Buna göz yuman hatta halı ile kaplattırarak adeta teşvik eden din görevlilerimizi esefle karşılıyorum. Onları İslami kaynaklara bakmayı salık veririm.”



Camilerin başka bir görüntü ile başka bir ibadethaneye benzemesini kabullenemeyeceklerini belirten bir kısım cemaat ise bu sıraların derhal sökülmesi için gerekenin yapılmasını istediler. Müftülüğün de bu konuya el atması gerektiğini belirten vatandaşlar, gerekirse müftülük kanalıyla tüm camilerde çoğalan iskemleli ve oturaklı cemaate, bu durumun sakıncalarının anlatılması gerektiğini belirttiler.