İntiharların önlenebilmesi açısından problemin boyutuna dikkat çekilen ve doğru bilinen yanlışların sıralandığı açıklamada, önemli başlıklar altında şu ifadelere yer verildi:

“Dünyada her yıl ortalama 800 bin kişi, intihar sonucu hayatını kaybetmektedir. Bu, dünya çapında her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiği anlamına gelir. Her üç saniyede ise bir intihar girişimi olduğu düşünülmektedir.

En riskli yaş grubu

İntihar 15-35 yaş arası gençlerde ilk 3 ölüm nedeninden biridir. Bazı insanların neden intihar ettiğini ya da daha kötü durumdaki bazı insanların neden intihar etmediğini açıklamak zordur. Ancak çoğu intihar önlenebilir.

İntiharı düşündürecek bazı durumlar

*Ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzusundan, başkalarına ya da hayata yük olmaya başladığından, öfkeli davranışlar sergileyerek intikam duygularından, umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığından söz ediyorsa,

*İnternetten veya çevresinden silah, ilaç vs. gibi intihar araçlarını araştırıyorsa,

*Değerli eşyalarını dağıtıyor, vasiyet hazırlıyor ve çevresindekilerle vedalaşıyorsa,

*Kendi içine çekiliyor veya kendini tecrit ediyorsa,

*Önünü ardını düşünmeden canını tehlikeye atıyorsa,

*Alkol ya da madde kullanımında artış varsa.

Sıralanan bu belirtileri gösteren birisi, intihar riski taşıyor olabilir. Bu belirtileri gözlemlediğiniz kişiye yardımcı olabilirsiniz.

Risk Faktörleri

İntihar için risk faktörleri; bir kişinin intihar riskini arttıran, kişinin sahip olduğu özellikleri veya durumları belirtir faktörlerdir ki bunlar; ruhsal bozukluklar (depresyon, kişilik bozuklukları, alkolizm veya maddeyi kötüye kullanma, şizofreni ve diğer ruhsal bozukluklar), geçmiş intihar teşebbüsü, ailede intihar öyküsü, fiziksel rahatsızlık veya kronik acı, stresli yaşam olayları (yakın birinin kaybı,  işsizlik, ilişki sorunları, zorbalık), yalnızlık, travma veya istismar öyküsü, başka birinin intiharına şahit olmak şeklinde sıralanmaktadır.

Nasıl yardım edebiliriz?

İntihar düşüncesi olduğuna inandığınız bir kişiyle bunu konuşmaktan korkmayın. Yargılamadan, sevecen ve basit bir biçimde, kendisine zarar verme düşüncesi olup olmadığını sorun. İntihar düşünceleri hakkında soru sormak, kişinin yardım istemesine ve bu duygularını konuşarak duygusal yükünü boşaltmasına yardımcı olur. İntihar fikirlerini konuşma fırsatı bulan kişi, intiharın kısır döngüsünden kurtulmuş ve rahatlamış olur. Eğer kendine zarar verme düşüncesi varsa tedavi için hekime danışması konusunda cesaretlendirin.

DOĞRU bilinen YANLIŞLAR

YANLIŞ: Bir kişi kendini öldürmeyi gerçekten istiyorsa onu kimse engelleyemez.  DOĞRU: İntihar eden insanlar çoğunlukla ölmeyi değil sahip oldukları hayatı yaşamak istememektedirler.

YANLIŞ: Depresyondaki bir kişinin duygusal durumunda düzelme olursa intihar riski azalır. DOĞRU: Depresif hastalar çoğunlukla canlılıkları ve enerji düzeyleri artmaya başladıktan sonra intihar ederler. İyi hissettiklerinde intihar etmek için güç bulurlar. İntihara kesin karar vermiş olduklarında da dışarıdan daha sakin ve iyi görünebilirler.

YANLIŞ: Kişiye intihar düşünceleri olup olmadığını sormak onun aklına intihar fikrini sokar ve intihar etmesine neden olur. DOĞRU: İntihar düşünceleri hakkında soru sormak, kişinin yardım istemesine ve bu duygularını konuşarak duygusal yükünü boşaltmasına yardımcı olur. İntihar fikirlerini konuşma fırsatı bulan kişi intiharın kısır döngüsünden kurtulmuş ve rahatlamış olur.

YANLIŞ: İntihardan bahseden kişi bunu yapmaz, o ancak dikkat çekmeye çalışıyordur. DOĞRU: Kendi hayatına son veren kişilerin yaklaşık yüzde 80’i daha önceden çevresindeki kişilere niyetlerinden bahsetmişlerdir. Bir kişi intihar hakkında konuştuğunda mutlaka ciddiye alınmalıdır! Her zaman!

Sonuç olarak: İntiharın işaretlerini tanırsak, intihar ile ilgili doğru bilgilere sahip olursak çevremizde intihar riski olan kişileri erken dönemde fark edebilir ve onlara destek olabiliriz. Güçlü ilişkiler bizi hayata bağlar. İntihar riski olduğunu düşündüğünüz bir yakınınız varsa elinizi uzatın ve hayatını kurtarın.”