Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Akşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce yayımlanan bilgilendirme metni; vatandaşların Çölyak hastalığına dair bilgilendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını amaçlıyor.





Genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişen Çölyak hastalığı; çocukluktan erişkinliğe her yaşta ortaya çıkabiliyor ve Çölyak hastalarının birinci derece akrabalarında normalden daha sık görülebiliyor.





Çölyak hastalığında etkin tek tedavinin ise glutenin ömür boyu diyetten çıkarılması olduğu biliniyor. Glutensiz diyet uygulanması ile hastaların çoğunda, diyet tedavisine tam uyum sağlamalarının ardından klinik bulgularının tamamen düzeldiği gözleniyor.
Teşhisi zor olan hastalıklar arasında yer alan Çölyak hastalığının belirtileri; uzun süren ishal ya da kabızlık, tekrarlayan karın ağrısı ve kusma, kilo alamama ve kilo kaybı, boy kısalığı, ergenlik gecikmesi, kansızlık, kemik erimesi, kısırlık ve tekrarlayan düşükler şeklinde sıralanıyor. Hastalık, belirti olmaksızın, sessiz bir gidiş de gösterebiliyor.





Glutensiz Diyet





Çölyak hastalarının, gluten içeren tahıllar olan buğday, arpa, çavdar ve yulaf tüketmemeleri, sebze, meyve, kuru baklagiller, mısır, pirinç, süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, işlem görmemiş kuruyemişleri tercih etmeleri gerekiyor.