Bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamaya göre; İGE, sadece ihracatçıların erişimine açık ve finansmana erişimlerinde teminat sorununu ortadan kaldırmayı amaçlayan bir fon konumunda olacak.

İhracatın, ekonomik büyüme üzerindeki pozitif etkisinin artırılması ve sürdürülebilir kılınması için tabana yayılması önem taşıyor. Firmaların ihracat kapasitesinin ve uluslararası pazardaki rekabet gücünün artırılması gerekirken, ihracatçı firmaların finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması buna yönelik en önemli enstrümanlardan birisi olarak görülüyor.

İGE aracılığıyla, teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkanlarından yeterince yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimleri kefalet suretiyle sağlanacak. Bu vesileyle ihracatçılar, kredi almak için fabrikasını, arsasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak, teminat sorunu çözülmüş olacak.

İhracatçı birlikleri de ortak olacak

Şirket, öncelikle 10 milyon lira sermaye ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yüzde 95 (9 milyon 500 bin lira) ve Eximbank’ın yüzde 5 (500 bin lira) ortaklığı ile kuruldu. İlerleyen dönemde 61 ihracatçı birliğinin de gerekli sermaye katkısı ile şirkete ortak olması yönünde kanun çalışmaları devam ediyor.

İhracata yönelik büyüme modeli hedefi doğrultusunda ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler ile uğraşan firmalara yönelik ihtisaslaşmış bir “İhracat Kredi Garanti Fonu”, küçük ölçekli firmaların da ihracat kredisi bağlamında finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını ve ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak ihracat hacminin sürdürülebilir şekilde artırılmasına büyük katkı verecek.