Karar ile şirketlerin ihracata hazırlanmak ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazanmak yönünde yürüttükleri pazarlama, markalaşma vb. faaliyetler ile ihracatın sürdürülebilir artışının sağlanması için gerekli diğer faaliyetlere ilişkin giderlerin, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanması amaçlanıyor.

Bu kapsamda; şirketlerin pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderleri, yüzde 50 oranında ve şirket başına yıllık 4 milyon liraya kadar, yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri de yine yüzde 50 oranında ve en fazla 4 yıl süresince, yılda 750 bin liraya kadar desteklenecek.

Şirketler, sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı strateji, aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri desteğinden, yüzde 50 oranında ve proje başına 200 bin liraya kadar olmak üzere yararlanabilecekler.

Yurt dışı pazar araştırmasına ilişkin ulaşım ve konaklama giderleri, yüzde 50 oranında ve faaliyet başına en fazla 100 bin liraya kadar desteklenecek. Bu destek, bir takvim yılında en fazla 5 olmak üzere toplamda 20 defa ile sınırlı olacak.

Yurt Dışı ve Yurt İçi Fuar Desteği

Bir takvim yılı içinde başlayan en fazla 5 fuara mahsus olmak üzere yurt dışı katılımcılarına fuar bazında; fuarın genel nitelikli olması halinde 150 bin TL, sektörel nitelikli olması halinde 250 bin TL, İhracat Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen yurt dışı prestijli fuarlardan biri olması halinde ise 750 bin TL'ye kadar destek sağlanacak. İlk kez düzenlenecek olanlar hariç olmak üzere katılımcı ve ziyaretçi sayıları kriterlerine uymak koşuluyla yurt içi fuar katılımcılarına, yer kirası ve stant masrafları için ödedikleri fatura giderlerinin yüzde 50’si oranında ve 80 bin liraya kadar destek verilecek.

Karara göre; Marka Alım, Küresel Tedarik Zinciri, Birim Kira, Tanıtım, İhracat Kredi Sigortası Tazmini, Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi, TURQUALITY ve Çok Kanallı Zincir Mağaza başlıkları altında da muhtelif destekler sağlanacak.

Yurt içi fuar organizatörleri, gemi ve yat sektöründeki şirketler ile işbirliği kuruluşlarına yönelik UR-GE Projesi, Sanal Fuar, İhracat Konsrsiyumu vb. destekleri de içeren Karar, yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girerken, hükümleri Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek. Kararın tüm detaylarına, Resmi Gazetenin https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220818-16.pdf linki üzerinden ulaşılabilir.