"Ben çocukken içimden bir ses, sürekli bir takım şeyler yapmamı söylerdi: Durma konuş ya da kalemini kemir gibi. Ben de yapardım. Sonra da olan bana olurdu! O ses yıllardır bana, bunları çocuklarla paylaşmam gerektiğini söylüyor" diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çocuklar için çok özel bir 23 Nisan hediyesi hazırlayarak okul günlerinde yaşadıklarını kaleme aldı.





“Ziya Öğretmen” tarafından yazılan ve Ezgi Keleş tarafından resimlenen “İçimdeki Okul Sesleri” isimli kitap, Eğitim Bilişim Ağı EBA'nın dijital kütüphanesinde yerini aldı. Sesli olarak düzenlenen kitap, bu sayede görme engelli çocuklar ve okul öncesi miniklerin de erişimine açılmış oldu.





Kitabında çocuklara hitap eden Bakan Selçuk, öğrencilik yıllarının içindeki sesini şu cümlelerle anlattı:





“Ben çocukken içimden bir ses, sürekli bir takım şeyler yapmamı söylerdi. Ben de yapardım. Sonra da olan bana olurdu! Büyüyünce şunu öğrendim; her çocuğun içinde bir ses vardır. Bu kitap, içindeki okul seslerini tanıman ve o seslerle barışman için yazıldı. Benim içimdeki ses, yıllardır ‘Bunları çocuklarla paylaşman lazım’ diyor. Benim için şimdi onu dinleme zamanı. Bilmeni isterim ki bu ses hiçbir zaman susmayacak. Sonsuza kadar seninle birlikte olacak ve hep konuşmaya devam edecek. Mühim olan o sesi nasıl duyduğumuz, nasıl dinlediğimiz ve ona nasıl cevap verdiğimiz."





Öğrencilerle, içindeki sesin verdiği; “Durma konuş”, “Kalemini kemir”, “Derse geç kal”, “Komik bir şey söyle ve dersi kaynat”, “Boşver çalışma, kopya çekeriz” gibi 20 farklı komuta verilmesi gereken yanıtları paylaşan Bakan Ziya Selçuk, kitabını “Sevgiyle, kitapla, bilgiyle, iyilikle kal” diyerek imzaladı.





Ziya Öğretmen’in kitabına, http://cdn.eba.gov.tr/kitap/ linkinden ulaşılabiliyor. Soldaki sayfaların alt bölümünde yer alan buton ile de sesli anlatım özelliği başlatılıp, aynı zamanda ileri veya geri alınabiliyor.