Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda kalan vatandaşların ve bu kuruluşlarda görev yapan personelin Covid-19’dan korunması için alınan bir dizi yeni önlemi de içeren ikinci bir rehber, ilgili kuruluşlara gönderildi.





Yeni koronavirüs bilgilendirme rehberinde, 14 günlük vardiya sistemi kapsamında dışarıdan gelen her personele Covid-19 testi yapılması istendi. Rehbere göre; “Covid-19 riski yoktur” ibaresi bulunan bir belge ile kuruluşa girecek olan çalışanlar, “tekrar kullanılamaz” anlamına gelen “NR” işaretli maskeleri kullanacaklar.





Kuruluşlarda kalanların gıda tüketiminde gerekli hassasiyet gösterilecek, özellikle diyabet hastası olan yaşlılar başta olmak üzere yemek listeleri, protein ve C vitamini ağırlıklı olarak hazırlanacak. Kuruluşlara açık ekmek yerine kapalı ekmek tedarik edilecek, dışarıdan yemek veya meyve siparişi verilemeyecek. Ayrıca mecburi kargolar asgariye indirilecek ve güvenlikte dezenfekte edildikten sonra kuruluşa alınacak.





Aileleriyle görüntülü konuşturulmaları isteniyor





Yeni hazırlanan rehberde; ilk rehberde açıklanan sosyal izolasyon odaları, sosyal izolasyon katları ve sosyal izolasyon binaları gibi tanımlamalar tekrar hatırlatılarak, kuruluşlarda kalanların mümkün olduğu ölçüde tek kişilik odalara geçirilmesi ve aileleriyle sık sık cep telefonundan görüntülü görüştürülmesi isteniyor.





Rehberde yer verilen uyarılar çerçevesinde; takip çizelgeleri yardımıyla belirtilen saatlerde yaşlıların ateş, nabız ve solunum sayısı takipleri yapılmaya ve Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu Temas Takibi Rehberi’nde belirtilen kurallara uyulmaya devam edilecek.





“Buluntu, terk” gibi acil vakalara ayrı bir binada bakım hizmeti verilmesi yönünde Bakanlık tarafından yapılan düzenleme, daha önce hayata geçirilmişti.