Bugün, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Savaşlardan en çok zarar gören, açlık ve hastalıklarda ilk kırılan, fuhuş yapmaya zorlanan ve organları üzerinden servet elde edilen Dünya Çocuklarının haklarının hatırlanması ve korunması için kutlanan farkındalık günü.





Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, 20 Kasım 1989 tarihinde 193 ülke tarafından onaylandı. Sözleşme, 14 Eylül 1990 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından da kabul edildi. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde, 18 yaşın altındaki her birey çocuk olarak tanımlanır ve çocuklar için en temel değerler; ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama, gelişme ve katılım olarak belirtilir.





Genel İnsan Hakları arasında zaten korunması ve kollanması gereken çocuk haklarının hassasiyetle gözetilmesi için farkındalık yaratmayı amaçlayan bu günde, tüm dünya çocuklarının sorunlarının çözümü için fikir ve proje üretilmesi ve harekete geçilmesi için etkinlikler düzenleniyor. Dünya Çocuklarına Bayram hediye etmiş bir önderin kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde de çocuk hakları ve genel insan hakları konularında gözlem ve denetleme görevlerini üstlenen kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri faaliyetlerini yalnızca bugünde değil, yılın tamamında sürdürüyor ve raporluyorlar.





İlçemizde bulunan İnsan Hakları Komisyonu da başta çocuklar olmak üzere, kadın hakları ve insan hakları konularında yapılması gereken çalışmalarla ilgili bir toplantı ve değerlendirme takvimini yürütüyor.