Elektriği kaçak kullanmak da; başkasının malını çalmaktan ve hatta yol kesip soygun yapmaktan farksızdır. Aslında daha örgütlü ve planlı üstelik kolay yoldan hırsızlıktır.

Hatta bazı ilçe ve illerde elektrik hırsızlığının sürekli ve bir meslekmiş gibi yapılması; devlete, millete  ve toluma karşı silahlı isyan olarak yorumlanmalıdır.

Ne yazık ki bu soygunlara karşı; caydırıcı önlemler alınması yoluna gidilmedi.

Örgütlü bir şekilde topluca veya tek-tek elektrik hırsızlığı yapanların cezası, masum ve suçsuz abonelere bindirildi. "Kayıp-Kaçak bedeli" adı konularak uydurma ve haram bir yol seçildi.

Eskilerde, elektriği devletin kurumu üretiyor ve dağıtarak vatandaşlarımıza hizmet sunuyordu. Halktan toplanan vergilerle ve devletimizin başka kaynaklarıyla devlet giderleri karşılanabildiği için;

*Uzun yıllar elektrik ve başka hizmetleri satarak, paralarını saçıp savurmak ve padişahlar gibi saltanatlar sürmek, seçimle gelenlerin ve kimsenin aklına düşmüyordu.           Akıllarına gelse de bu haram yola; eskiden bizi yönetenler tenezzül de etmediler; bu yolla kitleleri kandırıp oy satın alarak üstün gelmeyi istetemediler; tenezzül ve teşebbüs bile etmediler.

Şimdilerde sanki adeta; *"İsteyen elektriği çalsın! Böylece bizim oylarımız artsın! *Nasıl olsa Çalınanların parasını, çalmayanlardan; söke-söke; veya benzer başka bir tabirde olduğu gibi alırız!" zihniyeti, hakim duruma ulaştı.

Özelleştirme çıktı, mertlik bozuldu:

*Özelleştirme ile; çoğu kez yakınlar ve yandaşlar, himaye edilerek zenginleştirildiler.

*Özelleştirmelerle elektrik dağıtım hakkını satın alıp; büyük servetler kazananlara bir çift sözüm var:

*Dağıtım şebekenizin kötü olması yüzünden kayıplar oluyorsa; bunda masum vatandaşların ve abonelerin ne kabahati var? Şebekelerinizi, kayıp yaratmayacak mükemmelliğe getirin. Halktan da haram haraçlar almayın!

*Bazı sahtekarlar hırsızlık yaparak, şebekedeki elektriğini çalıyorsa; çalmayan  ve kullandıkları elektrik bedelini süresinde ödeyenlerin ne suçu var!?

Madem bu işten para kazanıyorsunuz; malınızı çaldırmayacak önlemleri, kendiniz geliştirin.  Veya bu işi ihaleye çıkarıp o hakkı size satanları dava edin!

Hiçbir suçu, hatası ve kabahati olmayan tüketicilerden kayıp kaçak bedeli almak haramdır. Bu yolla, onları da elektrik çalmaya ve başka hırsızlıklara teşvik ve hatta mecbur etmiş de olabilirsiniz.