ORGAN BAĞIŞI HAFTASINDA PARKHAYAT’TA ÇİFTE BAŞARI: OTOLOG BÖBREK NAKLİ VE KARACİĞER NAKİL’Lİ HASTAYA HİSTEREKTOMİ YAPILDI


Afyon PARKHAYAT Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde OTOLOG BÖBREK NAKLİ ve KARACİĞER NAKİLLİ hastaya transvajinal histerektomi operasyonu başarı ile uygulandı.


Başhekim Dr. Süleyman Şahin: “ Son dönem karaciğer ve böbrek yetmezliğin günümüzdeki tek tedavi seçeneği karaciğer ve böbrek naklidir. Organ nakilleri genel cerrahi klinik uygulamaları içerisinde özellikli ve ayrı bir branş olarak değerlendirilmektedir. Bu hastaların gerek ameliyat öncesi gerekse de ameliyat ve sonrası özel dinamik bir süreçtir. Ülkemizde her yıl ortalama 4 bin karaciğer ve 20 bin böbrek nakli gerektiren hasta bulunmaktadır. Oysa gerçekleştirilen ameliyat sayıları halen oldukça düşük kalmaktadır. Bu nedenle 3-9 Kasım organ bağışı haftasında bilinçlendirmenin ve farkındalığın önemi oldukça yüksektir.


Hanife Taban isimli hastamız daha önce karın cerrahisine maruz kalmış. Ameliyat sonrasında gelişen idrar kaçağının tedavisi için hastamıza başka merkezlerde nefrektomi yani böbreğin tamamen alınması önerilmiş. Ancak hastamızın diğer böbreğinde geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı sekel tablosu bulunmakta idi. Bu nedenle hastamızda idrar kaçağı olan böbreğin alınması durumunda kalıcı böbrek yetmezliği ve diyalize bağlanması söz konusu olabilirdi. Hasta bize başvurusu sonrası PARKHAYAT hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde Prof. Dr. Yüksel Arıkan, Op. Dr. Süleyman Şahin ve Doç.Dr. Mustafa Özsoy tarafından oluşturulan konseyde detaylı incelemeler sonrasında hastaya otolog böbrek nakli operasyonu uygulanmasına karar verildi. Titiz bir ameliyatla ve yoğun bakım süreci sonrasında sağlığına kavuştu.


Diğer hastamız Dilek ÇAPRAK ise merkezimizde çalışan doktorumuzun daha önce gerçekleştirdiği karaciğer nakilli hastamızdır. Karaciğer nakilli hastamızda uzun yıllar kullandığı immunsupresif ilaçlara bağlı kadın hastalıkları problemleri nedeniyle başvurdu. Hastamıza Op. Dr. Halil Gülden tarafından transvajinal histerektomi operasyonu uygulandı. Karaciğer nakilli hastaların ameliyat sonrası izlemi oldukça zor ve komplekstir. İki hastamızıda organ bağışı haftasında taburcu etmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.