Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen üniversite öğrencilerinin eğitim süreçlerinin etkilenmemesi için, temel askerlik eğitimlerini tatil dönemlerinde alabilecekleri bir düzenlemenin mutlaka gündeme geleceği iddia edildi.

Bedelli Askerlik  90’lı yıllarda uygulanmadan önce;  iş hayatına atılmış, belirli sayıda istihdam yaratmış ya da yönetici pozisyonuna gelmiş ve ülkeye bu yönde fayda sağlayan 26 yaş üzeri ‘bakaya’ kalmış vatandaşların sorununu çözmek, iş hayatımıza sekte vurmamak, hazineye de katkı sağlamak gibi nedenlerle gündeme gelmişti. Torba Yasa’da yer alan tasarıda yaş sınırı 25 olarak belirlenmiş. Erkek yurttaşların birkaç yıl boyunca ve yaz tatillerinde 1-2 ay eğitim alarak askerlik yapması, örneğin İsviçre’de yıllardır devam eden bir uygulama. Askerliğin hobi gibi yapıldığı bir ülke. Bizde ise, bedelli askerlikten yaratılacak fonla profesyonel ordu kurulması fikri yaklaşık 30 yıldır konuşuluyor.



Ülkemizde üniversiteye giriş yaşı normal şartlarda 18;  4 yılda mezun olabilen 22, hazırlık okuyan 23, hadi 2 yıl da uzatan 25 yaşında mezun olur. 25 yaş ve üzerinde olup üniversite öğrenciliği devam edenler de bedelliden yararlanabilsin diye tatilde eğitim düşünülüyorsa; hem hazinenin çok açığı var demektir, hem de bırakın iş hayatına atılmayı, henüz diplomayı almamış olanların yararlanacağı bir bedelli düzenlemesi, işin mantığına bir miktar aykırıdır.



Bir başka deyişle; tasarı bu haliyle HABABAM SINIFI BEDELLİ’ye benzeyecek gibi.