Konuya ilişkin açıklamada; küresel ısınmanın mevsimler ve yağış üzerindeki olumsuz etkileri sonucu ortaya çıkan kuraklık ve buna bağlı olarak yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki azalma dolayısıyla Konya’ya Mavi Tünel üzerinden arıtılarak getirilen suyun barajdaki miktarının kritik seviyenin altına düştüğü belirtildi. Bu sebeple şehrin alternatif içme suyu kaynağı olan yer altı su kuyularının devreye alınarak, Mavi Tünel’den alınan su ile paçal yapılmak suretiyle verilmesi zorunluluğunun ortaya çıktığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Şehir merkezinde su kesintisi ve olumsuz durum yaşanmaması için yaklaşık 200 kuyu mevcut içme suyu depolarına verilecek şekilde hazır haldedir. Kuraklık bu şekilde seyrederse barajlardaki su seviyesinin daha da düşeceği tahmin edilmektedir. Önümüzdeki günlerde muhtemel su kıtlığına karşı Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından alınan bu tedbirlerin yanında, hemşehrilerimizin de suyu tasarruflu bir şekilde kullanması çok büyük önem arz etmektedir.

Bazı bölgelerimizde su kalitesinde yer yer değişiklikler gözlenmekte olup bu farklılık suyun sağlıklı bir şekilde tüketilmesine engel teşkil etmemektedir. Suyumuz, ilgili birimlerimiz tarafından değişik bölgelerden alınan su numuneleri ile sürekli kontrol altına alınmakta, Sağlık İl Müdürlüğü tarafından da su şebekelerimiz kontrol edilmekte ve denetlenmektedir.

Apartmanlardaki su depoları da düzenli olarak temizlenmelidir. Dezenfekte ekibimiz tarafından, su depolarının iç yüzeyinin temizliği ücrete mukabil yapılmaktadır. Yıkama işlemi bittikten sonra depo yüzeylerindeki çatlak, su sızıntısı ve korozyonlar tespit edilmektedir.

Yapılan tetkiklerde depoların büyük bir kısmının bakımsız olduğu, içerisinde çamur ile çeşitli organik ve inorganik maddeler bulunduğu belirlenmiştir. Binada bulunan su deposuna kadar gelen sağlıklı su, depo bakımı ve dezenfeksiyonu yapılmamış su deposunda kimyasal ve bakteriyolojik olarak kirlenmektedir. Bu sudan kullanım neticesinde başta tifo, kolera, sarılık, hepatit gibi salgın hastalıklar olmak üzere birçok hastalıklara sebebiyet verilebilir. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için KOSKİ Genel Müdürlüğü'ne müracaat edilmesi yeterli olacaktır.”