Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz hafta aldığı 2 karardan geri dönüş yaptı. Basında Müftülüklere gönderildiği bilgisi paylaşılan yazılı kararlar, salgınla mücadele döneminde tereddütlere neden olunca daha Müftülüklere ulaşmadan geri çekildi. Yazılı kararlar bazı yayın organlarının haberlerinde birebir yer alırken Müftülükler, göremedikleri kararın iptal edildiği haberini basından takip ettiler.

Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle uzun süredir evlerinde olan 65 yaş ve üstü vatandaşlara 10 Mayıs Pazar günü tanınan 4 saatlik serbestlik üzerine, bu yaş grubundaki vatandaşlardan dileyenlerin öğle namazını camilerde kılabilecekleri yönünde karar alındı. Daha sonra karar, ikinci bir yazıyla ve “Görülen lüzum üzerine” açıklamasıyla iptal edildi.

Yine, salgın endişesiyle vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine iptal edilen ikinci kararda ise itikafa girmek isteyen vatandaşlara izin verileceği açıklandı. Ergenlik çağına gelmiş ve akıl sağlığı yerinde olan bir Müslüman’ın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre durması anlamına gelen itikaf konusunda önce; gerekli sağlık ve hijyen kurallarına uyulması ve sosyal mesafenin korunması şartıyla, fiziki açıdan altyapısı müsait olan camilerde, mülki amir onayı ile izin verilebileceği duyuruldu. Salgınla mücadele döneminde alınan bu karar da daha sonra yine “Görülen lüzum üzerine” geri çekildi.

Her iki kararın da aynı açıklamayla geri çekilmesi, ister istemez şu soruyu insanın aklına getiriyor: “Görülen lüzum, neden kararı alırken öngörülemiyor da tepkilerden sonra daha görünür bir hal alıyor?”