Yüksek Seçim Kurulu (YSK), beyan ettiği yerleşim yerinde oturmadığı belirlenerek kaydı dondurulan seçmen sayısının 91 bin 93 olduğunu açıkladı.





Vatandaşların esas oturdukları adresler, birinci adres olarak adlandırılıyor. Bunun yanı sıra; telefon, elektrik, su abonelikleri gibi belgelerinin de bulunduğu diğer adresleri de olabiliyor. Bu durumdaki vatandaşlar, isterlerse diğer adreslerini esas adres olarak tescil ettirebiliyorlar. Bunlar, mevzuata uygun adres nakilleri olarak değerlendiriliyor.





Bir de gerçekten oturmadığı adreslere nakil yaptıranlar var ki bu durumda olanlar da Yığma Seçmen olarak tabir ediliyor. Yapılan tahkikat sonucu beyan ettiği yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları donduruluyor. Kayıtları dondurulan seçmenlerden, askı süresi içerisinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmayanlar, önceki yerleşim yerlerinde de oy kullanamayacaklar.





Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği takvime göre muhtarlık bölgeleri askı listeleri, 17 Ocak 2019 tarihinde askıdan indirildi. Kaydı dondurulan seçmenlerden, bu tarihe kadar kayıtlarını gerçek yerleşim yerlerine aldırmayanlar, her iki adreste de oy kullanamayacaklar. Yani Yığma Seçmenler, Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmuş durumdalar.