İhtiyaç sahiplerine yönelik farkındalığın arttığı, hayırseverlerin dernekler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla sosyal yardımlaşmaya destek verdiği fitre ve zekat ayı Ramazan’da, özellikle küçük çocukları da kullanarak yapılan duygu sömürüsünde de artış yaşanıyor.

Akşehir’de faaliyet gösteren yardım dernekleri ve sivil toplum kuruluşları, ilgili devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin düzenli yardımlarından yararlanamayan ya da yeterli desteğe ulaşamayan ihtiyaç sahipleri için gıda yardımı ve nakdi yardımlarla ihtiyaç sahiplerine destek olmaya çalışıyorlar. Diğer taraftan, ülkemizin hemen her il ve ilçesinde sıklıkla görülen dilencilik, Ramazan ayında adeta bir sektöre dönüşüyor.

Dükkanlarının önünden eksik olmayan dilenciler nedeniyle kendileri ve müşterilerinin sorun yaşadığını belirten esnaflar, zaman zaman verdikleri yiyecekleri beğenmeyen ya da yiyecek yerine nakit para istemekte ısrar eden dilencilerle karşılaşmanın şaşkınlığını da yaşıyorlar.

Dilenmek zorunda kalan vatandaşlar olabileceğini, sadakanın kültürümüzde ve inancımızda yeri olduğunu belirten esnaflar; bunu meslek edinenlerin özellikle Ramazan ayında yarattığı rahatsızlık ve hoşnutsuzluğu dile getirerek, bu duygu sömürüsüne son verilmesi için yetkililerin daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurguluyorlar.