Afyonkarahisar Özel Park Hastanesi Üroloji Uzmanlarından Dr. Mehmet Atik erkeklerin ileri yaşlarda en sık karşılaştığı hastalıklardan olan prostat ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Dr. Atik prostat erkeklerin en çok doktora gitme nedenlerinden biridir diyerek sözlerine şöyle devam etti her ne kadar yaş ilerledikçe bu olasılık artmakta ise de genç yaşlarda da prostat kökenli enfeksiyonlar görülebilmektedir. Prostatın en sık görülen üç hastalığı, kronik prostat iltihabı, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseridir.


Kronik prostat iltihabı yavaş seyirli, sinsi, tanısı ve tedavisi kolay konamayan bir hastalıktır. Erkek cinsel organının altında dolgunluk hissi ve ağrı, idrar yaparken yanma hissi, cinsel boşalma esnasında ağrı, hafif ateş ve halsizlik gibi belirtiler ile gösterir. Tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Genellikle kısa süreli tedaviye cevap vermez, uzun süreli tedavi gerektirir.


İyi huylu prostat büyümesi yaşlı erkeklerde sık görülen hastalıktır. Yapılan çalışmalarda 50-60 yaş grubunda %40, 60-70 yaş grubunda %50 80-90 yaş grubunda %80 oranında görülmektedir. Zor idrar yapma gece idrara kalkma, idrar kaçırma, idrar sonrası damlama, sık idrar yapma gibi yakınmalar idrarın tamamen tıkanması ve sonta takılması zorunluluğu oluşur. Tedavisinde sadece takipten, ilaç tedavisine ve ameliyata kadar birçok seçenek vardır.


Prostat kanseri erkeklerde tüm dünyada en sık görülen 4.sıradaki kanserdir. 50 yaş üstü erkeklerde ise birçok ülkede en sık görülen kanserdir. İyi huylu prostat büyümesi ile aynı yakınmaları verebileceği gibi hiç yakınmaya yol açmadan birçok yere yayılabilir. Tedavisinde hastanın yaşı ve hastalığın yayılma durumuna göre cerrahi, ışın tedavisi veya ilaç tedavisi yöntemlerinden biri seçilir.


Dr. Atik sonuç olarak 40-45 yaşında büyük erkeklerin en az senede bir defa prostat hastalıklarının tetkiklerini yaptırmak için üroloji uzmanlarına gitmelerini öneriyorum” dedi.