Erdoğan, dün yıldönümü olması sebebiyle 28 Şubat sürecine ilişkin bir değerlendirmeyle başladığı konuşmasında; yeni Anayasa çalışmalarının çatısını oluşturduğu İnsan Hakları Eylem Planını yarın kamuoyuna açıklayacaklarını söylerken, ekonomik reform paketiyle de Bakanlıkların bütçelerini aşmamalarını isteyeceklerini ve üretimde kamunun rolünü artıracaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; pandemi, yüz yüze eğitim, çalışma hayatı ve başta restoran, lokanta ve kafeler olmak üzere kapalı olan işyerlerinin açılması konularında ise şu bilgileri paylaştı:

*Yeni Kontrollü Normalleşme Sürecini başlatıyoruz. Tabi gidişat; vaka sayıları vb. gelişmelere bağlıdır. Salgının artış eğilimine girdiği yerlerde tedbirler sıkılaştırılacak.

*İllerimiz risk gruplarına göre 4 kategoriye ayrıldı. Bu liste sürekli güncellenecek. İl Hıfzıssıhha Kurulları buna göre karar alacaklar.

*Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkacak. Diğer illerde Pazar günleri devam edecek.

*Okul öncesi ve ilkokullar ile 8 ve 12. Sınıflar eğitime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde diğer sınıflar da açılabilecek. Diğerlerinde sadece sınavlar yüz yüze yapılacak.

*Çok riskli iller dışında restoran, kafe, lokanta, kahvehane vb. 07:00-19:00 arasında yüzde 50 kapasite ile çalışabilecekler. Yüzme havuzu vb. belirli saatler arasında faaliyet gösterebilecek.

*65 yaş üstü ve 20 yaş altı yasağı, düşük ve orta riskli illerde kaldırılacak.

*Nikah, düğün vb. törenlere yönelik tedbirler, illerin risk grubuna göre esnetilecek ve bu törenler az sayıda katılımla yapılabilecek.