Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3 tane gencimizi Hakk’a uğurladık. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine, milletimize başsağlığı temennilerinde bulunuyorum” cümleleriyle başladığı açıklamasında; Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda şampiyonu olan boksörlerimizi kutladı.

Erdoğan, birçok konuya değindiği ve gelişmeleri aktardığı açıklamasında; sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı ve bakaya gençlere bedelli askerlikten faydalanabilme yolunun açılacağını ve açık cezaevlerindeki hükümlülerin Covid-19 izinlerinin 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılacağını söyledi.

Muhalefeti eleştiren Cumhurbaşkanı; “Bizim referansımız 20 yılda ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerdir. Muhalefetin referansı ise ülkemizi yüzyılımızın başında felakete, koskoca bir imparatorluğu felaket sürükleyen söylem zihniyetidir” dedi.

“Ülkemizin demokrasi ve kalkınmada ulaştığı ileri seviye bize, yeniden yapılanan küresel sistemde hak ettiğimiz yeri alabilme fırsatı vermiştir” diyen Erdoğan; “Bu arada 85 milyon vatandaşımızın her biri için konjonktürün getirdiği sıkıntıların yükünü azaltacak tedbirleri almaktan da geri durmuyoruz. Bilhassa ücretli, dar gelirli, desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımızı koruyacak bütün mekanizmaları kuruyor ve işletiyoruz” şeklinde konuştu.

Dış siyasete ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’nin NATO’nun genişlemesiyle ilgili bir probleminin olmadığına vurgu yapan Erdoğan, Yunanistan’ın tutumunu sert sözlerle eleştirerek; “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle görüşme yapmayı asla kabul etmiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; güney sınırlar boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlatılan çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımların da atılmaya başlanacağını duyurdu.

Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık bir yıl önce duyurduğu Milli Uzay Programı ile ilgili olarak; “Ülkemizin uzay alanındaki hak ve menfaatlerimizi korumak için belirlediğimiz Türkiye ve medeniyetimize yaraşır iddialı ama ayakları yere basan tam 0 hedefi sizlerle paylaşmıştım. Türkiye için uzay yarışında yer almak lüks değil bir mecburiyettir. Geniş bir yelpazedeki hedef başlıklarımızla adım adım ilerliyoruz. Bugün hedeflerimizden birine yönelik önemli bir duyuruyu paylaşmak istiyorum: Milli Uzay Programı’mız çerçevesinde bir Türk vatandaşının uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz” açıklamasında bulundu.

Bunun milli bir görev olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Uzaya göndereceğimiz vatandaşımız, yerçekimsiz uzay ortamında yapmak istedikleri bilimsel test ve deneyleri gerçekleştirme imkanına sahip olacak. Bu milli göreve başvuru için Uzayagov.tr adresini oluşturduk. Belirlenen eğitim şartlarını sağlayan 45 yaşından genç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu görev için başvurabilirler. Başvurular arasından seçilecek iki aday, bilim elçimiz olarak uzaya çıkış süreci için gerekli tüm eğitimleri alacaklar. Eğitimlerin sonunda bu iki adaydan biri üstlendikleri tarihi görev için 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecekler” ifadelerine yer verdi.