Ak Parti Konya Milletvekili Orhan ERDEM, İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş'un TBMM'deki kıyı kenar çizgisi açıklamalarının ardından sessizliğini bozdu.





Akşehir Gölü kıyı kenar sorunu ve bundan mağdur olan çiftçilerimizin durumlarının seçimden önce kasıtlı ve yanlış bilgilerle gündeme getirilmesi samimi olmayan bir tutumdur diyen Erdem şu yazılı açıklamayı yaptı:





"Akşehir Gölü çevresi ile ilgili Ak Parti iktidarları döneminde 2003 yılından bu yana yaptığımız çalışmaları başlıklar halinde sıralayacak olursak;





  1. 1992 yılında belirlenen kıyı kenar çizgisi 960.25 metre iken 2014 yılında 958 metre kot onayı çıkarılmış, bu sayede vatandaşlarımızın arazilerinin %90’ı kıyı kenar çizgisi dışına çıkmıştır.
  2. Akşehir Gölü “I. Derece Doğal Sit Alanı” iken yaşanan sorunları çözebilmek için takibimizle “Nitelikli Doğal Koruma Alanı “ olarak ilan edilmiş ve 14.06.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Yine bu konuya bağlı olarak,
  3. Çiftçilerimiz doğal sit alanına muhalefetten dolayı 2863 Sayılı Kanunun 65. Maddesine göre haklarında dava açılarak ceza alan çiftçilerimizin bu cezalarının kaldırılması için kanun teklifi Ak Parti Grubuna verilmiştir.
  4. Kıyı kenar çizgisi belirsizlikleri nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti tapulu, Osmanlı Tapusu olan veya zilliyetliğe dayanan, verasetten çok parçalı arazilerin çiftçilerimize tapuların verilmesi için Karabulut köyünden başlanmıştır.
  5. Tapulu arazileri kıyı kenar çizgisi içinde kalmış tapu verilemeyecek çiftçilerimiz için arazi göstererek trampa ya da kamulaştırma yoluyla haklarının iade edilmesi yönünde gayretlerimiz sürmektedir.




Güçlü Ak Parti iktidarımız milletimizden aldığı destekle, başta yöre milletvekili olarak şahsım olmak üzere, tüm Konya milletvekillerimiz, ilçe teşkilatımız ve belediye başkanımız, konu ile ilgili çalışmaları sürdürmekteyiz.





Konunun önemine istinaden daha geniş açıklamak gerekirse;





Akşehir gölü çevresinde 1992 de alınan kıyı kenar ve doğal sit alanı belirlemeleri çok sonraları 2000 li yıllarda çiftçimizin kabusu olmuş ve birçok davaya konu olmuştur.





2002 Kasım ayında milletvekili olur olmaz kıyı kenar ile alakalı çiftçimizin mağduriyetine dönük yoğun görüşme ve takiplerimiz ile ancak 2009 yılında 960.25 m olan kıyı kenar çizgisini 957.97 m kotuna düşürttük. Kadostral çalışmalar ile yeni kıyı kenarın oluşumuna dair çalışmalar 2014 yılında 958 m olarak değerlendirilmesi Devlet Su İşlerince netlik kazanmıştı. Bu sayede kıyı kenara konu olan sorunların % 90 ı çözülmüş oldu.





Yine 1992 de göçmen kuşların konaklama alanı olması münasebeti ile Akşehir gölü çevresi doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. Ne yazık ki 2017 mayıs ayında Konya Çevre İl Müdürlüğünün şikayetler üzerine doğal sit alanına tecavüz olup olmadığını araştırma kararı ile ; Gölçayır, Atakent, Yeniköy, Sorkun, Alanyurt, Karabulut, Tipiköy de 2863 sayılı kanuna göre 450 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuluyor.





Bu gelişmeler sonucunda soruna o dönem Akşehir Ak Parti İlçe Teşkilatı, Milletvekili Mustafa Baloğlu ve Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2017 Aralık ayında bu alan "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak yeniden belirleniyor ve bu karar 16 Nisan 2018 de resmi gazetede, çeşitli ilanlar bölümünde yayınlanıyor.









Ne yazık ki; 450 civarı çiftçimiz hakkındaki suç duyurusu suç unsuru ortadan kalktığı halde, Yargıtayın "doğal sit alanlarında ekim ve biçim yapılmasının her ne olursa olsun suç" sayılmasına dair kararı gereği bu dosyalara konu olan çiftçilerimize 1 yıl 8 ay hapis cezası verilmiş ve HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması) ile 5 yıl denetimli serbestlik uygulanmıştır. Daha önceki almış olduğu cezalar nedeni ile HAGB dan yararlanamayan 10 çiftçimiz hapis cezasına maruz kalmıştır.