TÜİK verilerine göre sayıları 10 milyona yaklaşan engelliler içinde istihdamda olanların oranının yüzde 2’nin altında olduğunu, engellilerin ve ailelerinin çok önemli bir bölümünün yoksulluk, işsizlik ve çaresizlik koşullarında yaşamlarını sürdürdüğünü aktaran Mustafa Özsaygı; açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Anayasamızın 10. ve 90. maddesi, Engelliler Yasası’nın 14. maddesi, Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’nin 27. maddesi ve engelli haklarına ilişkin diğer tüm mevzuat gereğince engellilerin tüm çalışma hakları tanınmalı ve uygulanmalıdır.

2018 ve 2020 yıllarında yapılan Engelli Kamu Personel Seçme Sınavlarına (EKPSS) giren yaklaşık 200 bin engelli kamu personeli adayı, atanmayı ve bir iş bulmayı beklemektedir. Bırakalım yeni kadrolar açmayı, sadece kamu alanında 8 bin kontenjan açığının olduğu gerçeğine karşın açılan 2 bin 5 kişilik kadro tüm atama bekleyen engelliler için bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir. 2020 EKPSS sonuçlarına göre; 62 bin 311 kişi tercih yapmış ancak sadece bin 961 engelli, kamuda işe yerleşebilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, söz verdikleri gibi engelli öğretmen atamalarını daha fazla gecikmeden derhal yapmalıdırlar.

Kamudaki yüzde 3’lük engelli kotası artık ihtiyacı karşılamamaktadır. Etkileri devam etmekte olan Covid-19 salgını boyunca on binlerce engelli bireyin işini kaybettiği, SGK ve İŞKUR verilerine yansımıştır. Bu süreçte özel sektörde iş bulması güç olan, daha fazla yoksullaşma riski altında bulunan ve hakları anayasa ile koruma altına alınmış engellilerin istihdamı, sosyal hukuk devletinin temel bir gereği olacaktır. Yapılacak olan atamalarda eğitim durumları göz önüne alınarak nitelikli kadrolar açılmasını ve adaletli kadro dağılımı yapılmasını istiyoruz.

Tüm engellilerin ve ailelerinin ortak talebi en kısa sürede engelli kamu personeli atamalarının yapılması ve kamudaki engelli kotasının artırılarak yaşama geçirilmesidir. Bunun sağlanması, engellilerin istihdam ve yoksulluk sorununu kısmen hafifletecektir.”