Gönül Gözü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Devriş Ahmet Şahin, gazetemize yazılı açıklama yaptı.





Devriş Ahmet Şahin
Devriş Ahmet Şahin




Devriş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2019 Yılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planı’nda yer alan ‘yapıların ve otobüslerin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi zorunluluğunun’
2 yıl ertelenmesine tepki gösterdi





Türkiye’de erişilebilirlikle ilgili en önemli yasanın, 2005 yılında yayımlanan 5378 Sayılı Engelliler Kanunu olduğunu belirten Şahin; ‘’Yasaya göre kamuya açık alanlar, binalar ve toplu taşıma araçlarının engelliler için yedi yıl içinde erişilebilir hale gelmesi gerekiyordu. Ancak denetime dair hiç bir düzenleme yapılmadığı için yasanın öngördüğü sürenin dolmasına birkaç gün kala yasanın süresi üç yıl daha uzatıldı.
Yani Temmuz 2012 ve sonrasında da aynı şekilde uzatılmaya devam edildi.





Temmuz 2013’de ise konuyla ilgili yeni bir genelge çıkartıldı. Sürenin uzatılmasıyla birlikte yasanın uygulanabilirliğini denetlemek için her ilde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kurulları oluşturulmasına karar verildi. Denetim görevi olan bu kurullar da kağıt üzerinde kaldı.’’ dedi.






Devriş Ahmet Şahin; Engelli bireylerin, önlerine çıkan engeller kaldırıldığında topluma daha çabuk entegre olacaklarını belirtti.





Şahin, "Bakanlıkça yayımlanan genelge ile Belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının, engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için 2 yıl daha süre verildi. Böylece
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile engellilerin 2 yıl daha engellendiği resmiyet kazanmış oldu.’’ dedi.





Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a da seslenen Gönül Gözü Derneği Genel Başkanı, yasanın uygulanmasında, kapalı alanlarda sigara içme yasağı gibi istikrarlı davranılması gerektiğini dile getirdi.





Şahin, gerek kamu kuruluşlarında gerekse özel alanlarda ve toplu taşıma araçlarında denetimlerin sıklaştırılmasını, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kurullarının da etkin olarak görevlerini ifa etmesini talep ederek, sürenin bir kez daha uzamaması temennisinde bulundu.