“Emirdağı birbirine ulalı, Altın yüzük parmağına dolalı” sözleriyle Anadolu’nun en sevilen türkülerinin başında gelen ve Akşehirli sanatçı Erhan Uslu’nun benzersiz yorumuyla bu yılın en çok dinlenen türküleri arasında yer alan esere konu olan Emirdağ, bu kez altın madeni ruhsatı verilmesiyle gündemde.

Meclis’te yaptığı konuşmayı sosyal medya hesabında paylaşan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Köksal; yaylalarda verilen maden arama ruhsatından sonra bölgede yaşayan vatandaşların, altın çıkarılmasında kullanılan siyanürden endişe duyduklarını aktarırken, yılkı atlarıyla ilgili iddiayı da dile getirdi. Konuşmasında, bir taraftan yayla yolları yapılırken diğer taraftan da yılkı atlarının toplanması için ihale açıldığı iddiasını destekleyen bir yazının ortaya çıktığını söyleyen Burcu Köksal; “Emirdağ yaylalarında siyanürle altın çıkarılmasını istemiyoruz” dedi.

Yılkı Atı nedir?

Anadolu’nun çeşitli yörelerinde, sahipleri tarafından kış aylarında bakımları sağlanamadığı için doğaya bırakılan atlara Yılkı Atı deniyor. Atlardan hayatta kalmayı başaranlar, baharla birlikte sahipleri tarafından tekrar geri alınıyor.

Yoksulluktan kaynaklanan bu dram, ünlü edebiyatçı Abbas Sayar’ın Yılkı Atı adını verdiği roman/uzun hikayesine de konu olmuş, eser 1971 yılında TRT Roman Başarı Ödülü almıştı.