Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan ve 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik ile egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibi online sistem üzerinden yapılıyor.

Aracınızın egzoz muayenesinden geçebilmesi için yaptırmanız gereken bakım ve onarımlar olabilir. Özellikle enjeksiyonlu araçlarda, Katalitik Konvertör’ün işlevini yapıyor olması gerekiyor. Egzozdan çıkan zararlı gazları zararsız hale dönüştüren bu parça iş görmüyorsa, egzoz muayenesinden geçmeniz mümkün değil.  Egzoz konusunda bir diğer önemli parça da, piyasada Lambda Sensörü olarak bilinen Oksijen Sensörü. Bu sensör ise, egzoz gazı içerisindeki oksijen miktarına göre aracın beynine bilgi gönderiyor ve işlevini yerine getiremiyorsa, yine muayenede Olumsuz rapor çıkıyor.



Ödediğiniz muayene ücreti karşılığında 3 kez ölçüm yaptırabiliyorsunuz. İlk ölçümde rapor Olumsuz ise; yukarıda belirttiğimiz Konvertör ve Sensörünüzü kontrol ettirip, muhtemelen değiştirmeniz gerekiyor.



Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Sanayi Sitesi esnaflarından Kurtuluş Coşkun, önemli sayıda vatandaşın bu sorunu yaşadığını ve iş görmeyen konvertör ya da sensörlerini değiştirerek muayene yaptırabildiklerini söyledi.



Egzoz muayene tarihi gelen araç sürücüleri, Sanayi’de işleri hareketlendirmişe benziyor.