En küçüğü BÜYÜKADA veya MEİS Adası kadar olan Aydın ve Muğla illerimize bağlı olan 16 adamızı;  Yunanlılar 2004 yılından başlayarak, peyderpey işgal etmişler. Şimdi tarih 2015 hatta 2016 ya doğru yaklaşıyor; bunların elimizden gasp edildiği veya çalındığı; yeni mi fark ediliyor?

Koçbaba adası, Eşek Adası, Koyun adası, Keçi adası, Hurşit Ada, Bulamaç vs...gibi isimleri olan ve daha niceleri Yunanlılara kaptırılmış.

Kurtuluş savaşı Yüce Atatürk'ün çabaları ve üstün zekasıyla kazanılınca; İsmet İnönü'nün ülkemizi temsil ettiği ve bütün sömürgeci dünyanın Yunanlıları tuttuğu Lozan müzakerelerinde; bu adalar Atatürk ve İnönü'nün ileri görüşlülüğü ile kazanılmış. Fakat, sonraki yöneticiler tarafından gerektiği gibi korunamamış.

*Ulus ve devlet olarak denizciliğe önem vermeyişimizin de bu kayıplarda önemli bir payı olduğu muhakkak! Keşke büyük zenginler bu adalarda turistik tesisler yapsaydılar. Hatta kendileri için köşkler saraylar yaptırsalar bile; Adalar ulusumuzun malı olarak kalırdı.

*Zamanın dış işleri görevlileri  ve bakanları niçin bu durumu, bütün milletimize ve ilgili kurumlarımıza duyurmadılar?

*Bu adalarımızın varlığından haberdar olan bir resmi kurum var idiyse; niçin onların iskana açılmasını; halkın yararına kullanılmasını düşünüp planlamadı?

*O adaları bekleyen bir silahlı güç niçin yoktu? Milli savunma bakanlığı ve yetkililer; böyle adalarımızın olduğunu bilmiyorlar mıydı? Biliyorduysalar niçin oralara birer karakol koymadılar?

*Madem böyle adalarımız vardı;kamuoyu niçin bunun farkında değil.

*Baştan beri bizim olan bu adaları, turizmcilerimiz ve büyük otelcilerimiz niçin değerlendirmediler.

"Şu kurum veya şu makam bundan sorumludur!" diyebilmeye olanak yok. Ulusça uyumuşuz... Artık Denizciliğe olağanüstü önem vermemiz gerekiyor.

Yunanistan karasularını 12 mile çıkarırsa; Ege Yunan gölüne dönüşür. Böyle bir hadsizliği, Savaş sebebi sayacağımız; çok önceki iktidarlar tarafından kararlaştırılmış ve Yunanlılara tebliğ edilmişti. En küçük adalarımız ve hatta kayalıklarımıza sahip çıkarsak; ileride böyle bir tehlikenin doğmasını ve savaş açmak zorunda bırakılmamızı; ihtimal dışına çıkarmış oluruz.

Politikacılarımız, içeride birbiri ile boğazlaşacaklarına ve dahi özellikle birileri, padişah havalarına bürünüp devlet kesesinden aşırı savurganlık yapacağına  ve halkımıza bağıracağına; adalarımızı korumak ve kurtarmak için Yunanlılara bağırıp korkutsun ve adalarımızı koruyarak savaş ihtimalini ortadan kaldırsın!