İçişleri Bakanlığı’nın ilgili Genelgeleri ile düğün salonlarının 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren hizmet vermeye başladıkları ve düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerde uyulması gereken esasların bildirildiğinin hatırlatıldığı Kararda; “Buna rağmen bazı yörelerde sokak veya köy düğünlerinin kına, gelin alma, konvoy oluşturma gibi faaliyetlerle üç güne kadar uzatıldığı, bu düğünlerde başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınması gereken tedbirlere yeterince riayet edilmediği ve toplum sağlığının riske atıldığı, bu nedenlere bağlı olarak bazı mahalle ve köylerin karantinaya alınmak zorunda kalındığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Belirtilen nedenlerle Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca alındığı belirtilen Karara göre; köylerde ve/veya sokaklarda yapılan düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin süreleri aynı gün içerisinde kalacak şekilde, en erken başlatılacağı ve en geç bitirileceği saatler, Kaymakamlıklar tarafından İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenecek.

Konu hakkında gerekli hassasiyet gösterilerek uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacak, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.