Konya'nın “Kurbağa Adamları”, her türlü iklim koşulunda düzenli bir şekilde antrenman ve dalış yaparak, su altındaki zorlu görevlere hazır bekliyor. Suyun derinliklerinde arama ve kurtarma faaliyetleri gerçekleştiren ekip bazen bir canı kurtarmaya çalışıyor, bazen de bir cesedi ya da suç aletini arayan kurbağa adamlar; denizi olmayan Konya’da, göllerde yaptıkları antrenmanlarla kendilerini zinde tutuyor.

Görev Seçme Lüksleri Yok

Sorumluluk alanlarının Konya, Nevşehir, Aksaray, Afyonkarahisar ve Kayseri olduğunu söyleyen Grup Amiri Hakan Özdemir; “Denizde, gölde, gölette, akarsuda, nehirde ve karanlık sularda, hatta kanalizasyonda bile görev yapmaktayız. Görevimiz, suyun altında kaybolan kişi, ceset veya suç aletini, delil vasfını kaybetmeden sudan çıkararak, olayın veya suçun aydınlanmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Zorlu koşullarda görev yaptıklarından, fiziksel yeterliliklerini sürekli zinde tutmak için her gün spor ve dalış eğitimlerine devam ettiklerini anlatan ve ülkenin neresinde olursa olsun, bir görev verildiği takdirde orada bulunduklarını vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

“Kurbağa, adından da anlaşılacağı üzere amfibik yani hem karada hem de suda yaşayabilen bir hayvandır. Biz de hem karada hem de suda görev yapıyoruz. ‘Polis Kurbağa Adamlar’ olarak, görev seçme şansımız yok. Ekip olarak; Tunceli'de 5 Ocak'tan bu yana kayıp üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun bulunması için Uzunçayır Baraj Gölü'ndeki arama çalışmalarına katıldık. Ayrıca Mersin'in Tarsus ilçesinde, 11 Ocak'ta balık tutmak için kayıkla denize açıldıktan sonra haber alınamayan bekçi meslektaşlarımız Oktay Avcı ile Ömer Özer'i arama çalışmalarında görev aldık."

Konya ekibi; bu görevlerinin yanı sıra kaçakçılıkla mücadele kapsamında da su altı arama faaliyetleri yürüterek, emniyet teşkilatına katkı sunuyor.