Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocuklara parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın, aralarında Konya’nın da bulunduğu 24 ilde yapılacak olan 2020 Yılı Sınavı için başvuru süresi bugün doluyor.





Daha önce Covid-19 salgını nedeniyle 28 Haziran 2020 tarihine ertelenen sınav için başvurular, 22 Haziran 2020 Pazartesi günü (bugün) sona eriyor. Darüşşafaka Cemiyeti’nin resmi internet sayfasında yer alan bilgiye göre sınav; aralarında Konya’nın da bulunduğu 24 ilde, 28 Haziran 2020 Pazar günü saat 11:00’da yapılacak. Konya’daki sınav, Mümtaz Koru İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştirilecek. Sınavda başarılı olan ve mali durum araştırması ile sağlık kurulu kontrolünden geçen öğrenciler, ortaokuldan üniversiteye ücretsiz kolej eğitimi alma hakkı elde edecekler.





Zübeyde Hanım 20 bin kuruş bağışlamıştı





Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenme örneğini oluşturan ve Türkiye’de ilk halk okulu sayılan Darüşşafaka; yoksul ve yetim çocukların eğitim-öğretimine destek olmak amacıyla 1863 yılında “Çırak Mektebi” olarak kuruldu. 1868 yılında Sultan Abdülaziz’in yaptığı bağışla okul binası yapıldı, 1921 yılında Ulu Önder Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, yaptığı 20 bin kuruşluk bağışla Darüşşafakalı öğrencilerin eğitimine destek oldu. Okul ilk mezunlarını, Atatürk’ün doğduğu 1881 yılında vermişti.





Bugün Darüşşafaka’da öğrencilere, Zübeyde Hanım’ın değerli bir mirası olarak sürdürülen gelenekle okul koridorlarında bulunan sepetlerde diledikleri zaman mevsim meyveleri yiyebilme imkanı sunuluyor. Her yıl Kadir Gecesi’ne denk gelen gün; Atatürk ve silah arkadaşları ile Darüşşafaka’nın kurucuları ve Zübeyde Hanım başta olmak üzere bağışçıları, Darüşşafaka'ya hizmeti geçenler ve bütün şehitlerin aziz ruhları için Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutuyor, indirilen Hatm-i Şerif’in duası yapılıyor.





1971-1972 ders yılında kız öğrenci kabul edilmeye başlanan Darüşşafaka, ilk kız mezunlarını 1979 yılında verdi. Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit olan askerlerin çocukları, 17 Ağustos depremzedesi 41 öğrenci ve 1997-2007 döneminde 78 şehit asker ve polis çocuğu, okula sınavsız olarak kabul edildi. Okul 1995 yılında, yabancı dilde eğitim yapan Anadolu Lisesi statüsüne kavuştu.





Günümüzde Darüşşafaka’da okuyan öğrencilerin; eğitim, sağlık, beslenme, barınma ve giyim gibi tüm gereksinimleri karşılanıyor. Darüşşafaka Lisesi’ni bitiren öğrenciler; çağdaş teknolojiyle donatılmış derslik ve laboratuvarlarda bilgisayar destekli eğitim görmüş, Türkçeyi ve İngilizceyi doğru ve düzgün kullanabilen, bir müzik aleti çalabilen, spor yapan, çok okuyan bilgili gençler olarak üniversiteye başlıyor. Darüşşafaka, başarılı öğrencilerini üniversite eğitimleri süresince de burs vererek desteklemeye devam ediyor.





Darüşşafaka, düzenli bağışçılarının yanı sıra Bayramlarda ve özel günlerde kabul ettiği bağışlar, fitre ve zekatlarla vatandaşların verdiği desteği, babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocuklara parasız ve yatılı kolej eğitimine dönüştürerek ülkemizde 157 yıldır önemli bir misyonu üstleniyor. Ev ya da arsa gibi taşınmazlarını bağışlayan yardımseverler ise 65 yaşından sonra kurumun 4 ayrı yerde bulunan rezidanslarına yerleşerek yaşamlarını sürdürüyorlar.