Brezilya donanmasına ait olan ve yüklü miktarda asbest barındırdığı iddia edilen bir savaş gemisinin, Aliağa’da sökümüne ve geminin asbest yükü nedeniyle başka ülkelerce söküm için kabul edilmediğine ilişkin haberlerin basına yansıdığı belirtilerek bu durumun halk sağlığını tehdit edeceği vurgulanan basın açıklamasında, özetle şu ifadelere yer verildi:

“Toprağımızın, suyumuzun ve havamızın kirletilmesine, halk sağlığının tehlikeye atılmasına sessiz kalamayız!

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan maden sahası bütün Fırat nehri havzasını, çevreyi kirletip ve yaşamı tehdit ederken, ülkemizin Avrupa’nın plastik çöplerini yoğun şekilde ithal etmekte olduğu da önce yabancı sonra da ulusal basında haber olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. maddesini herkese hatırlatmak isteriz: “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.”

İnsan sağlığını ve çevre haklarını hiçe sayan tüm bu uygulamaların vereceği zararlar, çok yakında geri dönülmez boyuta ulaşacaktır. Unutulmamalıdır ki doğanın yani havanın, suyun, toprağın, ormanın eş değeri yoktur; bunların hiçe sayıldığı bir dünyada yaşamın sürdürülmesi de olanaksızdır.

Halk sağlığı ve çevre kirliliği açısından çok büyük risk ve sorun teşkil eden uygulamalara bir an önce son verilmesi gereklidir. Ülkemizin kaynaklarının umarsızca tüketilmesinin ve vatandaşlarının sağlığının tehlikeye atılmasının önüne geçilmelidir.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak; doğa yıkımına karşı gelen tüm yaşam savunucularının yanındayız ve tüm bilimsel ve hukuki süreçlerin takipçisiyiz.”