Bu yıl 55'incisi gerçekleştirilen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri etkinlikleri başladı. Temsili Nasreddin Hoca Engin Noyan Nasreddin Hoca olarak Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı


6 gün sürecek olan 55. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri kapsamında Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde Nasreddin Hoca'yı Anma ve Mizah Günlerine davet edildi. saat 17.00'de Nasreddin Hoca Meydanı Türbe Önü Akşehir Deresinde Maya çalma töreni düzenlendi.



Saat 17.30'da Nasreddin Hoca Meydanı Türbe önünde düzenlenen resmi açılış ve ödül törenine Temsili Nasreddin Hoca Engin Noyan, Konya Valisi Muammer Erol, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Akşehir Kaymakamı Ali Dursun, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya,  ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Resmi açılış töreni Saygı Duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.



Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya yaptığı konuşmada, tüm dünyanın tanıdığı, öğütlerinden feyz aldığı hikmet ve nükte dehası Nasreddin Hoca’yı vefatının 730'uncu yılında mübarek Ramazan ayında rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Başkan Akkaya, "Devrin önde gelen ulemasından dersler almış, müderrislik ve kadılık gibi makamlarda bulunmuş olan hocamız mütevazi yaşantısıyla halkın adeta dili, gözü, kulağı olmuştur. toplumda gördüğü yanlışlıkları ve aksaklıkları nükteli bir üslupla eleştirmiş, incitmeden ve rencide etmeden dile getirmiştir. Yunus Emre ve Mevlana Hazretleri'nin şiirle verdiği öğütleri o nükte ve latifeyle vermiştir. Nasreddin Hoca'mız Türk dünyasında, Balkanlarda, Orta Asya'da çok geniş bir coğrafyada yaşamaktadır. Nasreddin Hoca'nın torunları olarak çok sevdiğimiz hocamızı yaşatmak ve anmak için her yıl 5-10 Temmuz tarihlerinde onun adına ulusal ve uluslar arası etkinlikler yapıyoruz" dedi.



Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Akşehir'le ilgili vurgu yapılırken şu ifade mutlaka kullanılıyor. Dünyanın ortası Akşehir'imiz Mustafa Baloğlu Belediye Başkanı iken Nasreddin Hoca türbesinin önünde taş vardı o taşın üstünde  burası dünyanın ortasıdır yazıyordu o taşın üstüne çıkıp fotoğraf çektirdiğimizde  imza ve mühür altına alınıyor ve bize Dünyanın ortasında bulunmuştur belgesi diploma veriyorlardı. Benim Dünyanın ortasında bulunmuştur belgem var. Şehirler yerleşim yerleri bazı olgularla olaylarla şahıslarla bütünleşerek değer kazanıyor. Ülkemizde ve dünyamızda bir çok önemli şehir bazı isimlerle temsil edilir. Konya Mevlana ile ise Akşehir'de Nasreddin Hoca Akşehir Dünyada Nasreddin Hoca ile tanınıyor." diye konuştu.



AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, "Büyükşehir Belediye Başkanımıza Dünyanın ortasına bastı diye sertifika vermiştik. Nasreddin Hoca deyince akla Akşehir gelir. Akşehirli aynı Nasreddin Hoca gibi hoşgörülü, sevecen, misafirperver, içten samimi bir yapı sergiler. Nasreddin Hocayı hep göle maya çalarken hatırlarız. Ya tutarsa dediği zaman sadece onu gölün ölçeğiyle düşünmemek lazım " dedi.



Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, "Temsili Hocamız burada Rahmetli Hocamız 800 yıl önce yaşamış bu kabristanda tekrar 800 yıl yazılı bir eseri  olmadan ama insanların ruhuna hitap edecek değerlerini sorgulayacak. Söylediği onlarca ifadeyle bırakın Akşehir'i Türkiye'yi coğrafyaya hükmeder büyük bir zat. Seyit Mahmut Hayrani Hocasından dersler almış. Kadı yardımcılığına kadar çok önemli görevler yapmış. Aslında bizim Milli Eğitim olarak bazı belediyelerimizin yapmaya çalıştığı değerler eğitimini o dönemde Nasreddin Hoca Mizahi bir şekilde yapmıştır" Nasreddin Hocanın fıkralarından örnekler veren Orhan Erdem emeği geçenlere ve programa katkı sunanlara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.



Son olarak sahneye çıkan Temsili Nasreddin Hoca Engin Noyan, önce besmele çekerek salavatı şerife getirdi ve bir ayet okuyarak konuşmasına başladı." ahir ömrümde  bu büyük, bu muhteşem insanı temsil ettiğim için Allaha ne kadar şükretsem azdır. Çok uzun yıllardan beri hayalimdi bugüne nasip etti; hemde Ramazan ayı gibi mübarek bir ayda. Yine şükürler olsun ki Nasreddin Hocayı bir zamanlar düşürdükleri şişman komik adam seviyesinden kurtarıp bugün Onun bir Müderris olduğunu bir alim olduğu, hiç de komik  bir adam olmadığını hatırlamış bulunmaktayız." diyen Temsili hoca şuana kadar konuştuklarını Engin Noyan olarak konuştuğunu belirtti. "Şimdi de Nasreddin Hoca olarak konuşuyorum" diyen Noyan bir süre dua ettikten sonra son sözüm şu ki diyerek Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu ilan etti. Noyan "Şu andan itibaren kendimi Nasruddin olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına aday olarak gösteriyorum Çünkü Nasreddin Hoca Dünyaca tanınmış önemli bir şahsiyet olarak Türkiye Cumhurbaşkanlığına  layık en önemli zevattan biridir" diye konuştu.



            Program sonunda Karikatür ve Resim yarışmasında birinci olanlara ödülleri ile programda emeği geçenlere plaketleri Konya Valisi Muammer Erol ve protokol tarafından verildi.