Çocuk refahı ve mutluluğunu tesis etmeye yönelik çalışmalara rehber niteliğinde bir çatı oluşturması beklenen Çocuk Vizyon Belgesi ile çocukların hayata hazırlanma süreçlerinin sağlıklı yönetimi ve bu şekilde ailelere rehberlik edilmesi hedefleniyor.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan planlamalar çerçevesinde, 81 ili kapsayacak şekilde yapılan Çocuk Vizyon Belgesi Bölge Çalıştaylarında; iyi uygulama örnekleri, koruyucu ve önleyici çalışmalar, Uzman Müdahale Ekipleri, Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Uygulaması, Okul Destek Projesi ile Çocuklar Güvende Programı'na ilişkin çalışmalar masaya yatırıldı.

Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar

Çocuk koruma sisteminin etkinliğini artırmak için hayata geçirilmesi planlanan proje ve çalışmaların da değerlendirildiği ve bir bölümü online olarak gerçekleştirilen Çalıştaylarda konular etkileşimli olarak görüşüldü, bu alanda yapılan çalışmalar ve bu çalışmalarda çocukların katkısı aktarıldı. Çalıştaylarda ele alınan konulardan biri de “Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar” oldu. Bu çalışmalarla risk altında bulunan çocuk ve aileler tespit edilerek yapılıyor. Çalışmalar sırasında tespit edilen çocuklar ve aileleriyle yapılan görüşmelerden sonra çocukların ihtiyaçları belirleniyor. Bir sonraki aşamada tespit edilen ihtiyaçlar psikososyal ya da ekonomik oluşuna göre kategorize edilerek Bakanlığın hizmet modelleri uygulanıyor. Çocukları tehdit eden riskin ne olduğuna bağlı olarak eğitim, danışmanlık, sağlık ve bakım tedbir kararları uygulanıyor.

Uygulamalar ve Koruma Programları

Ayrıca, 81 ilde oluşturulan Uzman Müdahale Ekipleri, mağdur her çocuk ve ailenin durumun ayrıntılı olarak ortaya koyarak, sosyal incelemesini yaparken, “Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Uygulaması” kapsamında 174 mobil ekip ile 3 bin 741 okulun eşleşmesi yapılarak öncelikle okulda devamsızlığı olan, suça sürüklenme riski, ihmal ve istismar riski olan veya sosyal hizmet müdahalesine ihtiyaç duyan çocuklar tespit ediliyor. Tespit edilen çocuklar ve aileleriyle yapılan görüşmelerden sonra da çocukların ihtiyaçları belirleniyor ve psikososyal ya da ekonomik anlamda kategorize edilerek Bakanlığın hizmet modelleri uygulanıyor. Ekonomik anlamda dezavantajlı olan aile SED hizmet modeli olarak bilinen ve çocuklar için şartlı olarak verilen maddi yarım ile destekleniyor.

Psikolojik ya da başka bir sağlık sorunu olduğu tespit edilen aileler için ise sağlık tedbir kararı verilerek ailenin bu desteği düzenli olarak alması sağlanıyor. Ailelerin bilgi eksikliği ya da çocuk büyütme konusunda yetersizliği tespit edilirse “Danışmanlık Tedbir Kararı” verilerek; ailelerin ana baba eğitimi, çocuk bakımı ve muhtemel risklere karşı bilinç ve farkındalığının yükseltmeye yönelik rehberlik çalışmaları yapılıyor. Ancak şartların çocuğun aile yanında desteklenmesine uygun olmadığı durumlarda çocuk için “Korunma ve Bakım Tedbir Kararı” alınıyor. Koruma altına alınan çocuk için yapılması uygun bulunan koruma altında aileyi de içerecek şekilde devam ediyor.

“Çocuklar Güvende Programı” ise koruma altına alınarak rehabilitasyon çalışması başarıyla tamamlanan ve tekrar aile yanına döndürülen çocukların takibini içeriyor. Meslek elemanları tarafından aile yanına döndürülen her çocukla ikametinde düzenli çalışmalar yapılıyor.