Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan “Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” kapsamında, organize sanayi bölgeleri ile sanayi sitelerinin en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleştirilmesi yoluna gidilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verilen Toplam 251 organize sanayi bölgesi ve 4 sanayi sitesinde konumlandırılan 255 mesleki eğitim merkezi irtibat bürosu açıldı.

Ortaöğretim kademesinde bulunan mesleki eğitim okulları olan mesleki eğitim merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteriyorlar. Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu olarak yapılandırılan kurumlarda eğitim süresi 4 yıl olarak uygulanıyor.

Kimler Başvurabilir?

Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 3 veya 4 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları; en az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak, sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak, kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili olarak, Usta Öğreticilik Belgesine sahip usta bulunduran bir işyeriyle sözleşme imzalamak şeklinde sıralanıyor. Kayıt için yaş sınırı bulunmayıp, öğrenci kayıtları da yıl boyunca devam ediyor.

Nasıl Başvurulur?

Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebiliyor. Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme alabiliyorlar.

Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlıyor. Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı, okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilmesiyle başlıyor ve 4 yıl süreyle devam ediyor.

181 farklı dalda verilen eğitim; haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde olacak şekilde düzenleniyor. 9, 10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az yüzde 30’u, 12. sınıflar ise en az yarısı kadar maaş alıyorlar. 3 yıl süren çıraklık eğitimi boyunca en az asgari ücretin yüzde 30’u, 1 yıl süren kalfalık eğitimi boyunca da en az yüzde 50’si oranında maaş ödenirken, ustalık sınavını geçenler ustalık belgesi ve diploma alarak kendi iş yerlerini açabiliyorlar. Ustalar, alacakları iş pedagojisi eğitimi ile Usta Öğretici belgesine sahip oluyorlar.

Mesleki Eğitim Merkezine Nakil İşlemleri Nelerdir?

9’uncu sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabiliyorlar.

Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde 10’uncu sınıf seviyesinden eğitime devam edebiliyorlar. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılıyor ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dahil ediliyorlar. Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri; e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri/Bilgi Giriş İşlemleri/MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yürütülüyor.

Mesleki Eğitim Merkezleri Ne Gibi Avantajlar Sağlıyor?

Merkezlerde eğitim almanın sağladığı avantajlar; 181 farklı alanda mesleki eğitim alabilme, ortaokul mezunları için zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme, meslek lisesi diplomasına sahip olma, eğitim alanlarında yüzde 88 istihdam oranı, 9’uncu sınıftan itibaren maaş alabilme, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olma, Ustalık Belgesi sahibi olabilme ve kendi iş yerini açma fırsatına sahip olma şeklinde sıralanıyor.