Karayolları Trafik Kanunu’na göre;

‘’Durma halleri dışında yolcu indirip bindirmek, yük yüklemek veya boşaltmak veya beklemek amacı ile araçların kısa süreler içinde durdurulması “Duraklama” dır.

Duraklama, bekleme amacıyla yapılıyorsa, bunun süresi en çok 5 dakikadır. Bu sürenin geçirilmesi park etme sayılır.



Park etme, araçların durma ve duraklama halleri dışında, genelde uzun süreli olarak bekletilmek üzere bırakılmasıdır. Aracın çalışır durumda olması veya içinde insan bulunması park etme amacını değiştirmez.’’



Kaldı ki bizim sorunumuz, çalışır durumda olmayan, içinde insan bulunmayan araçların gelişigüzel park edilmesi ve ihtiyaç halinde, özellikle acil durumlarda, park etmiş araçların sürücülerine ulaşılamaması.



Günlük hayatta bazı vatandaşların önemsemediği küçük detaylar, diğerlerinin hayatını ciddi anlamda zorlaştırabiliyor. Apartmanların otopark çıkışlarını kapatacak şekilde park edilmiş bir araç gibi. Ya da caddelerde, zaten bir sıra halinde park etmiş araçların yanına ikinci sıra park edip araçların çıkışına engel olmak gibi. Unutmayın ki, sizin aracınızı yanlış yere park etmeniz nedeniyle trafiğe çıkamayan o vatandaş, belki acilen hastaneye yetişmek zorundadır.



Kendilerince geçerli bir nedeni olan ve örneklerini verdiğimiz şekilde park etmek zorunda kalan vatandaşlara, herkes adına bir uyarımız var: En azından, aracınızın ön camından görülecek şekilde ya da sileceğinizin altına bırakacağınız kartvizitiniz, o yoksa, cep telefonu numaranızın yazılı olduğu bir not kağıdı, aracını bloke ettiğiniz insanların size ulaşmasını sağlayacak ve olası tartışmaların önüne geçecektir.