Resmi bayramlarda ve özel günlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına çelenk sunma töreni ülkemizin her yanında olduğu şehrimiz Akşehir’de de yapılmaktadır.

Ancak çoğu yerde olduğu gibi Atamızın manevi huzuruna sunulan bu çelenkler, birer metal parçası ve sunulan kurumun logosundan ibaret, görsel açıdan pekte hoş gözükmeyen şeylerdir.

Hâlbuki Çelenk Çiçektir…

Çelenk tarifinde ne denilmektedir: çiçek, dal ve yapraklardan oluşturulmuş halka.

Rengârenk çiçeklerden oluşmuş güzel bir çelenk, bu törenlerde daha da yakışmaz mı?

Çelenk sunma mevzuatında;

Çelenkler, Resmi Bayram veya anma gününün anlam ve önemini, ulusal onur ve estetiği yansıtmak şartı ile; Çapı veya kenar ölçüsü 1.50 m. yi geçmemek üzere kare, dikdörtgen, daire, oval, ay, Ayyıldız, yıldız ve benzeri biçimlerde ve doğal çiçek sağlama olanağı yok ise, yapma çiçeklerle donatılarak hazırlanabilir. Ancak kuruluşların olanakları elvermediği takdirde bunlar madeni, ahşap ve benzeri malzemeden yararlanılarak semboller halinde yapılabilir. Yerden yüksekliği, her halde ayaklar dâhil 2.00 m. yi geçemez, üzerinde veya onu çevreleyen kırmızı - beyaz renkteki bantta yaptıranın adı veya yaptıranların simgesi bulunur denilmektedir.

Tamam, mevzuata göre uygun çelenkler sunulmakta ama mevzuatta doğal çiçek yoksa yapma çiçeklerden de oluşturulabilir denilmektedir.

Bu konuda Akşehir Garnizon Komutanlığının çelenginin diğer kurumlar tarafından da örnek alınmasını temenni ediyor, en azından 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nden itibaren görsel açıdan daha güzel çelenklerin Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın çevresinde yer almasını bekliyoruz…