Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un “Türkçeye Kutadgu Bilig´den beri nefes verenlerin ruhunu şad edecek” diyerek 2018 yılı sonunda başlattığı Türkçe Söz Varlığı Projesi'nde önemli bir aşamaya gelindi. Bugüne kadar 8 bin öğrenci ile yapılan yazılı veri toplama çalışmasına 1 milyon öğrenci daha katılacak.





Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yürütülen Türkçe Söz Varlığı Projesi ile ilkokul 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar farklı kademeden öğrencilerin, yazılı ve sözlü dilde kullandıkları sözcüklerin sınıflanması, dil derlemesi yapılması ve tüm bunlarla makine temelli öğrenme araçlarının hazırlanması hedefleniyor. 2018 yılında başlatılan ve bugüne kadar yaklaşık 8 bin öğrenci ile gerçekleştirilen yazılı veri toplama çalışmasına, 26 ilden 1 milyon öğrenci daha katılacak. Koronavirüs salgını nedeniyle bu çalışma çevrimiçi ortamda yapılacak.





Proje, öğrencilerin kullandığı yazılı ve sözlü dil ile öğrencilere yönelik dokümanların incelenmesi ve analiz edilmesi aşamalarından oluşuyor. Proje kapsamında ilkokul 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar öğrencilerin yazılı ve sözlü dilde kullandıkları sözcüklerin belirlenmesi ve sınıflandırılması, sıklık listelerinin ortaya çıkarılması, dil derlemeleri oluşturulması ve bunları temel alarak çeşitli konularda makine öğrenme tabanlı araçların hazırlanması amaçlanıyor.





Proje ile tüm çocukların hangi kelimeleri, hangi yaşta ne şekilde kullandığı ve kitaplarda, yayınlarda bu kelimelerin nasıl yer almasının uygun olacağı belirlenecek. Her sınıf kademesi için Türkçe söz varlığı listeleri oluşturularak öğrencilerin ana dilleri ile kendilerini doğru ifade etmeleri ve iletişim yöntemlerini geliştirmeleri sağlanacak. Çalışma böylelikle öğretmenler, veliler ve toplumun tüm fertlerine rehberlik edecek.





Türkçe Söz Varlığı Projesi; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 23 üniversiteden akademisyen ve TTKB bürokratlarından oluşan proje ekibi, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlükleriyle koordineli bir şekilde yürütülüyor.