Bakanlık tarafından paylaşılan bilgiye göre; yaklaşık bin personel ile 81 il Valiliği ve 221 Kaymakamlık olmak üzere toplam 302 noktada hizmet veren “Milletin Kapısı” Açık Kapı birimleri, gelen talepleri hassasiyetle takip ederek kamu kurumları ile vatandaş arasında köprü oluyor. Vatandaşın farklı kamu kurumlarına ulaşmadaki zaman kaybı ve kamu kurumlarındaki yoğunluk bu sayede azalırken, sorun ve taleplere çözüm üretme süreleri de kısalıyor.

Doğrudan vatandaşla temas eden birimler olan Açık Kapılarda ilginç hikayelere de rastlanıyor. Başvuruda bulunan vatandaşlara sağlanan çözümlerden bazı örnekler şöyle sıralanıyor:

Kimlik mağduriyeti Açık Kapıyla son buldu

Eskişehir’de yaşayan 70 yaşındaki kanser hastası N.E. kimliğini kaybettikten bir süre sonra evine gelen haciz ihbarlarıyla sarsıldı. Dolandırıcılar tarafından Kocaeli’nde adına açılan şirketler sebebiyle büyük mağduriyet yaşayan hatta kanser ilaçlarını alamayan, engelli maaşı bağlatamayan N.E.’nin sorunu, Eskişehir ve Kocaeli Açık Kapı birimlerinin koordinasyonu ve ısrarlı takibiyle çözüldü. Haciz korkusundan kurtulan vatandaşa, engelli maaşı da bağlandı.

Uyuşturucu madde bağımlılığından kurtuldu, üniversiteyi bitirdi

Muş’ta ikamet eden, İstanbul Valiliği Açık Kapı birimine “Beni bu illetten kurtarın” diyerek şahsen başvuran C.K. yaklaşık 1 yıldır uyuşturucu madde kullandığını anlatıp yardım istedi. Sonrasında C.K.’nın tedavi süreci başladı. İstanbul Valiliği’nin bizzat takibi ve ilgili kurumları koordine etmesiyle 3 aylık bir çalışmanın sonucunda iyileşmiş ve bağımlılıktan kurtulmuş olarak Muş’a geri dönen C.K. üniversiteyi bitirdi ve katıldığı KPSS sınavında 79 puan aldı.

Kadına Şiddette Açık Kapı görev başında

Kadına yönelik şiddet vakalarında da Açık Kapı birimleri başvuru alıp takip yapabiliyor. Yine Eskişehir’de evli olduğu eşinden şiddet gören bir kadın, Valilik bünyesindeki Açık Kapı birimine başvurarak yardım talep etti. Bu talebin karşılığında kendisine barodan avukat sağlandı, şiddet uygulayan eşine uzaklaştırma kararı alındı. Şiddet mağduru kadına, Valilik imkanlarıyla gerekli maddi yardım da yapıldı.

Teşkilatlanması ve personel eğitimleri İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde takip edilen Açık Kapı birimlerinin sayılarının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğü belirtilen açıklamada; “Kapılar daha da açılacak” ifadesine yer verildi.

Vatandaşlar, www.acikkapi.gov.tr adresi üzerinden, sosyal destek talepleri dışındaki başvurularını elektronik ortamda yapabiliyor. Sosyal destek ön başvuruları ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, https://www.turkiye.gov.tr/acshb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu adresi üzerinden alınıyor.