Bugün, Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 81. Yıldönümü.





Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için O’nu anlamak gerektiğine inanarak, sözlerinin bir kısmını bu 10 Kasım’da siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedik.





“Sizden olan bir şahsa, sizden fazla ehemmiyet vermek, her şeyi milletin bir ferdinin şahsiyetinde odaklaştırmak; geçmişe, bugüne, geleceğe, bütün bu zamanlara ait bir toplumun meselelerinin aydınlatılması ve belirtilmesini yüksek bir topluluğun tek bir şahsiyetinden beklemek, elbette ki lâyık değildir, elbette ki lâzım değildir. Benim gözümde hiçbir şey yoktur; ben yalnız liyakat âşığıyım.





Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerimi inkâr edenler ve beni yerenler çıkabilir. Hatta bunlar, benim yakın bildiğim ve inandıklarım arasından bile olabilir. Fakat ektiğimiz tohumlar, o kadar özlü ve kuvvetlidirler ki; bu fikirler, Hint'ten, Mısır'dan döner dolaşır gene gelir, verimli neticeleri kalpleri doldurur. Benim, Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevî mirasçılarım olurlar.





Ben, gerektiği zaman, en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim. Ben ölürsem soylu milletimizin beraber yürüdüğümüz yoldan asla ayrılmayacağına eminim; bununla gönlüm rahat!”





Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.





Pervasız