Akşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ve konunun paydaşlarının katıldığı toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda, halk sağlığının öncelikli olduğu konusunda hemfikir olunarak 5-10 Temmuz Şenlikleri’nde kalabalıklara açık etkinliklerin ertelenmesi kararı alındı.





Akşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Selçuk Üniversitesi Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜNHAM), Akşehir Akademi ve Kent Konseyi yetkilileri ile siyasi partilerin ilçe başkanlarının katıldığı toplantıda, yaşanan pandemi nedeniyle bu yıl 5-10 Temmuz Şenlikleri’nde hangi etkinliklere yer verilebileceğine dair değerlendirmelerde bulunuldu.





Toplantıda, panayır ve konserlerin büyük ilgi gördüğü şenliklerin ilçe esnafına yaratacağı ekonomik potansiyele karşılık, özellikle büyük kalabalıkların bir araya gelmesine neden olan etkinliklerin bulaşı sayısının artmasına ve salgının yayılmasına neden olabileceği yönündeki endişeler dile getirildi. Akşehir’in, çevre ilçeleriyle birlikte yaklaşık 250 bin kişilik bir hinterlanda sahip olduğu hatırlatılarak, kontrollü normalleşme sürecine geçilmiş olmasına rağmen, tedbirlerin göz ardı edilebileceği konser vb. etkinliklerin, virüsün yayılma ihtimalini artırarak telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.





Değerlendirmeler sonucunda katılımcıların ortak görüşü ile alınan ve basın mensuplarıyla paylaşılan kararlar şöyle:





*Şenlikler tümüyle iptal edilmeyecek ancak kalabalıkları bir araya getirecek olan konser, panayır vb. etkinlikler ertelenecek.





*Sembolik denebilecek bir şenlik programı ile Temsili Nasreddin Hoca’nın göle maya çalma ritüeli gerçekleştirilecek.





*Özellikle dijital ortamlar kullanılarak; 5-10 Temmuz haftasında Nasreddin Hoca ve Akşehir’in tanıtımı yönünde farkındalık yaratmak üzere etkinlikler planlanarak hayata geçirilecek.





*Süreçleri tamamlanmış olan Uluslararası Karikatür ve Fotoğraf yarışmalarının ödül törenleri Akşehir’de gerçekleştirilemese de ödül alanların ilanı üzerinden yarışmalar ve sonuçları ulusal seviyede duyurulacak.





*En ufak çaplı bir karantina durumunun bile, başta Akşehir kirazı olmak üzere birçok ürünün ihracatını baltalayacağı gerçeğinden hareketle bu yıl Kiraz Festivali gerçekleştirilmeyecek.





*Salgın sürecinde il ve ilçe seçmeleri organize edilemediğinden Fıkra Canlandırma Yarışması da bu yıl yapılamayacak.





Ertelenen etkinlikler, ülke ve bölge genelinde yaşanacak gelişmeler ve iyileşmeler doğrultusunda; Nasreddin Hoca Anma Günleri ve 24 Ağustos Onur Günü kutlamalarına taşınabilecek, özellikle konserler ise Ekim ayında fakültelerin açılma döneminde, üniversite öğrencilerinin de geniş katılımıyla bir şölen çerçevesinde gerçekleştirilebilecek.