Uzun yıllar liseli öğrencilerinin eğitim aldığı okulun başka bir binaya taşınmasıyla atıl konuma geçen eski binada, “Kadın Kültür Evi” bünyesinde oluşturulan kooperatif tarafından istiridye mantarı üretimine başlanmasının ardından, bir zamanlar ders sıralarının olduğu sınıflara yerleştirilen raflarda istiridye mantarlarının filizlenmesi üzerine; “Bu mantarlar lise mezunu olacak” esprisi yapılmaya başlandı. Üretimin her aşamasını büyük bir titizlikle takip eden kadınlar, her gün üretim tesisine gelerek mantarların oluşum aşamasını yakından takip ediyorlar.

“Şimdiden sipariş aldık”

Bayat Kadın Kültür Evi bünyesinde kurulan Kooperatifin Başkanı Dilek Ede, istiridye mantarı üretimine hanımlarla ortak bir fikir alarak başladıklarını belirterek; “Valimiz, Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın destekleriyle bu tesisi kurmuş olduk. Her gün gelip bu ürünleri kontrol ediyoruz. Sıcaklıklarını, nemlerini ölçüyoruz, ürünlerin oluşumuna bakıyoruz. Üretimde kadın gücü de var artık” şeklinde konuştu.

Kadınların bu iş için çok hevesli olduklarını ve aile ekonomisine de ciddi katkı sağlayacaklarını kaydeden Ede; “Sadece kooperatif bünyesindekiler değil, diğer kadınlarımız da merak ediyor. Bunun için Halk Eğitim Merkeziyle iletişim halindeyiz, mantar yetiştiriciliği kurslarını da vermeye başlıyoruz. İlerleyen zamanlarda daha farklı alanlarda daha farklı üretim dallarında da olacağız” dedi. (İHA)