Bin 499’u kadın, bin 535’i erkek olmak üzere toplam 3 bin 34 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmayla; siber ortamın yarattığı mağduriyet risklerinin ortaya konması, siber suç sosyolojisi çerçevesinde siber suç risklerine hassas grupların belirlenmesi, siber suç mağduriyetinin bireylerin internet kullanım alışkanları ve psikolojileri üzerindeki olumsuz etkilerinin incelenmesi hedeflendi. Araştırma sonuçlarına göre; uzmanlık gerektiren meslek grubundaki kişiler, diğer meslek sahiplerine göre daha fazla siber suç mağduru olma riski taşıyor.

Yaş, eğitim durumu, yaşanılan bölge analizi

Yüzde 25’i 25-34 yaş aralığında, yüzde 24’ü 55 ve üzeri yaşta olan katılımcılara; son bir yılda internet dolandırıcılığı, banka hesabından habersiz para çekilmesi veya sosyal medya üzerinden tehdit/taciz gibi bir olayın mağduru olup olmadıkları soruldu.

Katılımcılardan yüzde 2’sini oluşturan 24 kadın ve 37 erkek bu soruya “Evet” yanıtını vererek, siber suç mağduru olduğunu belirtti. Mağdurların sadece yüzde 6,6’sının 65 ve üzeri yaşta olduğu kaydedildi.

Mağdurların yüzde 23’ü ilkokul, yüzde 59’u ortaokul ve lise, yüzde 18’i ise lisans ve lisansüstü eğitim mezunu kişilerden oluşurken, bu tablonun nedenlerinden birinin, siber ortamda daha fazla zaman harcamaları ve internetten daha fazla alışveriş yapmaları olduğu belirtildi. Ayrıca siber suçlar konusunda, daha fazla bilgi sahibi olan ve yaşadıkları mağduriyetin farkına varan eğitimli bireylerin, daha fazla siber suç mağduriyeti bildiriminde bulunduklarının altı çizildi.

Bölgeler arasında ise Marmara birinci, Ege ikinci ve İç Anadolu üçüncü sırada yer aldı. En az siber suç mağdurunun yaşadığı bölge Güneydoğu Anadolu oldu.

Uzmanlık gerektiren meslek sahipleri daha riskli

İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılan araştırma kapsamında, hangi meslek grubundaki kişilerin daha fazla siber suça maruz kaldıkları da analiz edildi. Buna göre; siber suça en fazla maruz kalanların, yüzde 17,9 ile doktorluk ve mühendislik gibi uzmanlık gerektiren meslek mensubu kişiler olduğu anlaşıldı. Bu meslek grubunu, yüzde 5,9 ile devlet memurları ve yüzde 5,1 ile işçi emeklileri takip etti.