Anadolu Mektebi öğrencileri; Doğumunun 90.Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov’u anlatacaklar.

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi kapsamında, 24 Mayıs 2018 Perşembe günü (bugün) Akşehir Kültür Merkezi’nde bir panel düzenlendi. Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Dr.Sami Güçlü ve Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk’ün katılımıyla gerçekleşecek olan organizasyonda Sergi açılış saati 13:45 ve Panelin başlama saati 14:00 olarak belirlendi.



Cengiz Aytmatov Kimdir: Selvi Boylum Al Yazmalım adlı eserinden uyarlanan ve müziği Cahit Berkay tarafından yapılan aynı adlı film Türkiye’de efsane olan ünlü edebiyatçı Cengiz Aytmatov; Kırgız edebiyatının önemli eserlerini kaleme almış yazar, gazeteci ve çevirmendir. Dünya edebiyatında tartışılmaz bir yer edinmiş olan Türk Dünyası’nın bu ünlü yazarı, kitaplarıyla Türk kültür zenginliğini bütün dünyaya tanıtmış, 1957 yılında dönemin Sovyet Yazarlar Birliği’ne kabul edilmiş, Avrupa Birliği, NATO ve Unesco’nun Kırgızistan delegeliği görevini üstlenmiş, Baltık Ülkeleri Birliği’nde ülkesinin temsilcisi olarak yer almıştır.



Dünyanın çeşitli ülkelerinden edebiyat, sanat ve bilim önderlerine ev sahipliği yaptığı ‘’Issık Göl Buluşması’’ olarak bilinen toplantı, 1986 yılında bütün dünyanın takip ettiği bir forum olarak tarihte yerini aldı. Foruma, Amerikalı yazar Arthur Miller, İngiliz yazar ve oyuncu Peter Ustinov, İtalyan bilim insanı Augusto Forti, Habeşli ressam Afewerk Tekle gibi isimlerin yanında Türkiye’den Zülfü Livaneli ve Yaşar Kemal katılmıştı.



Efsane ve halk hikayelerini modern dünya ile harmanladığı eserleri 170 dile çevrilen yazarın unutulmaz eserleri arasında Sultan Murat, Cengiz Han’a Küsen Bulut, Dişi Kurdun Rüyaları, Hiroşimalar Olmasın, Toprak Ana, Cemile, Dağlar ve Steplerden Masallar ve FujiYama sayılabilir.