Hayvancılıkla uğraşanların önemli bir kısmının tercih ettiği Suni Dölleme yöntemi; istenilen ırktan buzağı almayı sağlamakla beraber, sayı ve kalite olarak dezavantajları da beraberinde getiriyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Akşehir Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül; suni dölleme ile elde edilen buzağı sayısının, boğayla çiftleştirmeye göre yarı yarıya azalabildiğini ve doğan buzağıların kiloca daha zayıf olduklarını kabul etmekle birlikte, istenilen ırktan buzağı almanın en ucuz ve pratik yolunun suni dölleme olduğunu vurguladı. Örneğin süt sığırcılığında karlılığı belirleyen ana unsur döl verimi. İdeal döl verimi; daha fazla buzağı üretimi ve daha yüksek süt verimi demek. Yeterli sayıda boğa sahibi olan bir üretici, sayıca daha fazla buzağı elde edebilir ancak bu imkanı olmayanlar, suni dölleme yöntemini kullanarak faaliyetini sürdürmek durumunda.



İstenilen her ırktan bir boğaya sahip olmanın ve bu yolla buzağı elde etmenin gerektirdiği yatırım miktarına bakılınca, suni döllenmenin neden tercih edildiği anlaşılabiliyor. Diğer taraftan, Mustafa Zorlu gibi bazı besiciler, boğaya yapılan yatırımın; daha kaliteli ve daha fazla sayıda buzağı elde ederek karşılığını verdiğini belirtiyorlar.