Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Arakanlı Müslümanlara yapılan ve 1 yıl önce 700 bin Müslümanın Bengladeş’e sığınmasına neden olan zulmün SOYKIRIM olduğunu, sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi.

Hazırlanan raporda Myanmar Hükümeti’nin Müslümanlara karşı nefret söylemine izin verdiği ve azınlıkları korumayarak insanlık ve savaş suçu işlediği belirtildi. Arakanlı Müslümanların Myanmar Ordusu ve Budistler tarafından katledilmesinin planlı bir soykırım olduğunun vurgulandığı raporda; toplu tecavüzlerin ve toplu katliamların ordu tarafından yapıldığı, köylerin eş zamanlı olarak yakıldığı, devlet destekli nefretin Doğumdan Ölene Kadar Kamusal Şiddete neden olduğu gerçekleri yer aldı.



Rapora göre Myanmar’daki katliam, Bosna ve Sudan’da işlenen SOYKIRIM suçlarıyla aynı temelde, dolayısıyla sorumlular tercihen Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde hesap vermeli.



1947’den beri Arakanlı Müslümanlara karşı suç işlenen Myanmar’da, geçen yıl 25 Ağustos’ta ordunun saldırısından sonra 700 binden fazla Arakanlı Müslüman ülkeden kaçarak Bengladeş’e sığınmıştı.