Kente mal olmuş kişiler vardır. Onlar için bir kent; yaşamak, yemek, içmek, soluk almak için gereklidir.

Ege’nin İncisi İzmir’e gönülden bağlı, onu yürekten seven, kentle gizli bir aşk, sevda yaşayan, her zaman kenti için bir şeyler üreten kaç kişi var bu milyonluk kentte? Yaşadığı kenti sevenlere, tanısam da tanımasam da kuşkusuz saygım sonsuz. Çocukluğumdan beri tanıdığım biri var. Onu tanıyanların benimle hemfikir olacağı bu kişi Yaşar Aksoy’dan başkası değil. Adı yaşadığı kentle özdeşleşmiş, usta yazar, şair, araştırmacı gazeteci, bir kent sevdalısı, İzmir, Ege sevdalısı. Onun da ötesinde bir Türkiye sevdalısı…

O, kentine hizmet edenlere değer bilirlik yapıyor. Onun da kentine sevdasını değerlendirenler çıkıyor. Konak Belediyesi ve onun dinamik, üretken, yaratıcı Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan eğitime verdiği destek yetmezmiş gibi kültür için de kolları sıvadı. Seçildiği günden beri kültürün içinde. Kente yakışır, kentin yüzünü ağartan, güldüren işler yapıyor. İzmir’de en çok kültürel etkinlik yapan belediye unvanını elinde bulunduruyor. Yaptıklarıyla çok da takdir topluyor. İzmirli yürekten alkışlıyor Başkan Dr. Hakan Tartan’ı…

Kültür hizmetlerini kitap basarak da doruklara tırmandıracağını çok güzel gösteriyor. Konak Belediyesi yayınları arasında, İzmir Aşığı gazeteci yazar Yaşar Aksoy’un kallavi bir kitabı yayımlandı. Sevgili Yaşar Aksoy’un “Hayatım Kitap” adlı kitabı İzmir Kenti, kültürü, genel olarak kitap, kitap fuarı, yazarlar, yazarların yaşamları, anılarından oluşmuş 592 sayfa büyüklüğünde.

Bir solukta okunan ama okunup bir kenara bırakılacak kitaplardan değil. Elinizin altında sürekli olması gereken anılar, gözlemler, izlenimler kitabı. Bu kitabıyla da yazarlığının 40. yılını taçlandırıyor. Bugüne değin yazdığı 30 kitap, yüzlerce kez düzenlediği kültür konferansları, televizyon programları, İzmir’de ilk kez başlattığı kültür gezileri, ilk kez başlattığı İzmir Ödüllerinin geçmişine bir yolculuğa çıkıyorsunuz bu kitapla… Aslında kitabın tümünde İzmir kent belleğine yapılan yolculuk ne güzel anlatılıyor.

Hayatım Kitap’ta kitabın evrimi, ülkenin baskıcı düzeni, İzmir Kültürü, İzmir Kitap Fuarı ve yazarın çileli yaşamı şeklinde özetlenebilecek beş paradigma kullanılmış. Mösyö Pardayyan’da simgeleşen Gazeteci Hasan Tahsin, Halikarnas Balıkçısı, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Mustafa Balbay, Yılmaz Özdil gibi “nice metaforlar” bu paradigmaları harmanlamaktadır. (önsöz sayfa 9)

Nehir metin olarak akıp giden kurguda Yaşar Aksoy, kitabın önsözünde; “Bu kitap içinde birçok metinleri de barındırmaktadır. Bu bir denemedir. Bu kitap yazarın şimdilik 40 yıl süren acılar ve savaşlarla geçen çileli “gazete yazarlı” yaşamının sunumudur bir bakıma. Dileyen roman gibi okusun” ifadelerine yer vermiştir.

Ben, Yaşar Aksoy’un istediği şekilde roman gibi okudum. Güldüm, çok güldüm kitapta kullanılan mizahi anlatıma. Bazen de yeri geldi hüzünlendim. Bir cümlenin peşine takılıp saatlerce düşündüm. Sevgili Yaşar Aksoy’un hayatı, yaşam biçimi, dünyası, uykusu, düşü kitaptır. Sevgili şair dostum Ahmet Çuhacı, “Fondip Notları” kitabında Aziz Nesin’in evini anlattığı “Yazarın evinde hiç duvar yoktu/ Vardı da/ Kitaptan görünmüyordu/ Sırf pencereleri vardı…” şiirinde aslında bir bakıma Yaşar Aksoy’un da evini anlatmış. Evine her gittiğimde bu dizeler dalga dalga yayılarak kulaklarımda yankılanır gibi olur. Mutfağından banyosuna dek kitapların doldurduğu bir yer az gördüm.

Yaşar Aksoy, kitabına hayatım dediği kitabın öyküsüyle başlamış. Dünyada klasikleşmiş kitapların öykülerini gözler önüne sermiş. Gazetecilikte çok şey borçlu olduğum, dediği Yeni Asır gazetesi, orada yaşadığı anıları bir belgesel film gibi okurken gözlerinizin önünden akıp gidiyor. Bazen bir kareye takılıp dakikalarca düşündüğünüz de oluyor. İzmirli şairler, yazarlar, bunlarla ilgili anılar hoşunuza gidecek niteliktedir. Fuar anıları ise tam bir gırgır yumağı olmuş, canınız sıkıldığında gülmek için özellikle o anıları okumalısınız.

Konak Belediyesi’nin ücretsiz olarak dağıttığı bu kitabı edinmeye çalışın. Okurken sanat, kültür dünyasında bir devr-i alem yapın. Çok hoşunuza gidecek. Yüreğine sağlık Yaşar Aksoy, bu kitabı okura ulaştıran Konak Belediyesi Kültür Bölümü ve sevilen Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a yürek dolusu teşekkürler…

(Hayatım Kitap- Yaşar Aksoy / Konak Belediyesi Kültür Yayınları / Nisan 2011- 592 sayfa)

Editörün Notu: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu Dr. Hakan Tartan, yüksek lisans ve doktorasının ardından gazetecilik yapmıştır. Dördü şiir kitabı olmak üzere 10 kitabı yayımlanmış, 2 oyunu Devlet Tiyatroları’nda sahnelenmiştir. 2009 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçildiği Konak Belediye Başkanlığı görevini, 2014 yılına kadar sürdürmüştür.