Biga Belediye Başkanı İsmail Işık gözlerinde ışıltılarla, hocam 50 bin ziyaretçiyi geçtik, diyordu bana. Kitap fuarının ilçede tuttuğunu söylerken mutluluğu gözlerinden okunuyordu. İkinci fuarda bu sayıya ulaşmanın, az şey olmadığını söyledim kendisine. Halk adamı, toplumun içinde, onlarla beraber olan birisiydi İsmail Işık dostumuz.

Günümüzde kitap fuarları o kadar çoğaldı ki adım attığınız yerde bir fuar çıkıyor karşımıza. Bir enflasyondur almış gidiyor kitap fuarlarında. Anadolu’nun en ücra köşelerinde bile kitap etkinlikleri yapılıyor. Fuarların gelen sanatçılarına, katılan yayınevlerine bir göz attığınızda gerçeği kavramakta gecikmiyorsunuz.

Biga’da da yıllardır kitap fuarları yapılıyor. Daha önceleri bazı kişilerin yaptıkları fuarlardan öteye gitmiyordu bunların çoğu. Bu yıl ikinci kez yapılan desteksiz, kendi başına bir kurum bu işe soyundu. Biga Belediyesi biz de kitap fuarı yapacağız demişti önceki yıl. Kentin merkezine devasa bir kültür merkezi yapmıştı güzel ilçenin güzel başkanı İsmail Işık. Atatürk Kültür Merkezi, daha yapılır yapılmaz bir ödülle taçlandırılmıştı bu kültür, sanat yuvası.

Yerel yönetime “Mutlu Biga, Yaşanılır Şehir Biga” sloganlarıyla göreve gelmişti. Kısa sürede de unutulmayacak, güzel işlere imza atmıştı. Kitap Fuarı da ilçenin unutulmazları arasına katılacağını daha birincisinde göstermiş, ikincisinde meyveleri toplamaya başlamıştı. Bigalılar geliyorlardı fuara. Akşamları iş çıkışı, tatil günleri fuar alanı dopdoluydu. Şehir afişlerle donatılmıştı. Duyuru gerekli şekilde yapılmıştı. Belediyenin kültür bölümü, özellikle de İlkay Özen’in çabaları, çalışmaları gözden kaçmıyordu güzelliğin boy atmasında. Belediye Başkanı İsmail Işık, seçim döneminde olmasına karşın uğramadan yapamıyordu. Yeniden aday gösterilmişti. Biga’ya yeni bir çehre kazandıran, birçok işin üstesinden gelen İsmail Başkan çok seviliyordu. Tekrar başkanlık seçimini kazanacak gibi görünüyordu. Ben ki dışarıdan biri olarak bunu rahatlıkla görmüştüm.

Edirne Kitap Fuarı’nda da sık sık görüştüğümüz sevgili Kıvanç ve İlkay arkadaşlarımızla çalışmaların hızla sürdüğünü anlamıştık. İlk yılda 27 yayınevi, 45 yazar kitap fuarının konuğuydu. Yıllarını yazarlığa adamış Altan Öymen da fuarın onur konuğuydu. 8-16 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen fuara halkın, öğrencilerin ilgisi beklenenin de üstündeydi.

Fuarın konukları arasında Ahmet Ümit, Sevinç Erbulak, İrfan Değirmenci, Buket Uzuner, Özlem Özdemir, Haluk Çetin, Ataol Behramoğlu, Sinan Akyüz, Varol Yaşaroğlu, Şermin Yaşar olmak üzere ülkemizin tanınmış birçok yazar ve şairi katıldı. Fuarda gelen konuklar belediyenin belirlediği otellerde konuk edildiler. Öğle ve akşam yemekleri belediye tarafında karşılandı. Çoğu kentte olmayan bu konukseverlik yazarları ve yayınevlerini fazlasıyla mutlu etmeye yetmişti.

Biga Belediyesi’nin genç, dinamik Belediye Başkanı İsmail Işık etkinlikten en fazla mutlu olandı.

“Amacımız halka hizmet. Mutlu insanları görünce bizler de yani belediye çalışanları olarak çok mutlu oluyoruz. Yerel yönetimlerin görevi, sadece alt yapı, üst yapı çalışmaları değildir. Halkımızı kültür, sanat yönünden de geliştirmek başlıca görevlerimiz içindedir. Tüm Biga halkı olarak bu kültür hizmetinin altından alnımızın akıyla kalktık. Mutlu Biga’ya, yaşanacak şehir Biga’ya gelenler buradan çok mutlu ayrıldılar. İlgi olağanüstüydü. Ben de mesai saatleri dışında fuarı sürekli ziyaret ettim. Gelecek yıllarda daha ses getirecek işlere imza atacağız. Fuarımızı renklendiren tüm sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum.”

Biga 2. Kitap Fuarı’na katılan herkes çok mutluydu. Tüm belediye çalışanlarının, Belediye Başkanı İsmail Işık’ın yakın ilgisinden memnun olmayan yoktu.

Gönül isteyince her şeyin yapılabileceğini Biga Belediyesi göstermişti. Yazarlar, sanatçılar adına Belediye çalışanlarına ve de ilçenin çalışkan Belediye Başkanı İsmail Işık’a teşekkürü borç biliyorum. Fuarın organizasyonunu gerçekleştiren İlkay Özen de teşekkürü fazlasıyla hak edenlerdendi…