65 yaş ve üzeri vatandaşlar; konaklamaları ile ilgili evrakları ibraz etmek kaydıyla, Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi alarak istedikleri yerleşim yerine gidebilecekler.





Covid-19 salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan, kontrollü normalleşme sürecinin başlamasıyla söz konusu kısıtlama esnetilerek her gün 10:00 ile 20:00 saatleri arasında sokağa çıkabilmelerine imkan sağlanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza, 21 Mayıs 2020 tarihinden itibaren en az 1 ay boyunca dönmemek kaydıyla tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerlerine gidiş izni verilmişti. Gelinen aşamada, virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması ve turizm sezonunun açılması sebebiyle belli şartlar doğrultusunda turizm amaçlı seyahatlerine de izin verilmesi uygun görülerek, İçişleri Bakanlığı Genelgeleri doğrultusunda İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan karar yayımlandı.





Kurulun 72 no.lu kararında yer alan koşul ve düzenlemeler şöyle:





*65 yaş ve üzeri vatandaşlar (son üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği bulunanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) turizm amacıyla yapacakları yolculuklarda “Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi” almak şartıyla istedikleri yerleşim yerine gidebilecekler.





*Bu belge için başvuracak vatandaşlar, kendileri ile aynı durumda bulunan (65 yaş ve üzeri) eş, kardeş ve birinci derece yakınlarını da kapsayacak şekilde en fazla 6 kişi için başvuru yapabilecekler.





*Vatandaşlar başvurularını; ALO 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden yapabilecekleri gibi, elektronik ortamda e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemine girerek seyahat izin işlemleri başlığının altında yer alacak turizm amaçlı seyahat izin belgesi verilmesi alt başlığını seçerek de gerçekleştirebilecekler.





*Başvuru formunda; otel tatili, yazlık/devre mülk, kiralık ev/villa ya da karavan tatili gerekçelerinden biri seçilecek olup, otel tatili için rezervasyon belgeleri, yazlık/devre mülk için tapu örnekleri, kiralık ev/villa tatili için kira sözleşmeleri, karavan tatili için de karavan sahiplik belgeleri ya da kira sözleşmeleri, vatandaşlar tarafından zorunlu olarak başvuru sırasında sisteme yüklenecek.





*Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi alacak olan vatandaşlar; otobüs, uçak, tren ve özel araç ile yapacakları yolculuklar için başvuru yapabilecekler.





*Başvuru sırasında, başvuranın ve beraberindekilerin; Covid-19 evde izolasyon sorgusunun yanı sıra belirtilen hastalıklarının olup olmadığı hususu da sistem üzerinden otomatik olarak sorgulanacak.





*Vatandaşların, belge almak için herhangi bir sağlık kuruluşuna ya da Valilik/Kaymakamlıklara gitmelerine gerek bulunmayacak. Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi başvuruları otomatik olarak değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak. İzin başvurusu kabul edilenlere SMS yolu ile bilgilendirme yapılacak, ayrıca e-Devlet üzerinden başvuru onay belgesi çıktısı da alınabilecek.





*İzin başvurusu kabul edilen vatandaşların bilgileri otomatik olarak gidecekleri il valilikleri ile kayıtlı olduğu aile hekimine bildirilecek. Kayıtlı oldukları aile hekimleri tarafından gerekli takipleri yapılacak.





*Belirtilen sınırlamalara uymayan vatandaşlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.