Belediyenin açıklamasında; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve yönetmeliğine uygun çalışmalar yapıldığı ve bu kapsamda özel bir firma ile imzalanan sözleşme neticesinde 10 Mayıs 2021 Pazartesi günü, Belediyenin sözleşmeli veterinerinin de bulunduğu bir ekiple sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve rehabilitasyon çalışmalarına başlanıldığı bildirildi.

Yüklenici firmanın yapacağı kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmalarının denetimi sırasında herhangi bir olumsuzluk tespit edilmesi durumunda gerekli müdahalenin idare tarafından sağlanacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Akşehir Belediyesi’ne ulaşan ihbarlar neticesinde saldırgan, uyuz ve hasta olan toplamda 16 adet sahipsiz sokak hayvanı toplanmış ve geçici bakım merkezine götürülmüştür. Toplanılan sahipsiz sokak hayvanları için Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü’ne gelen şikayetler üzerine, Doğa Koruma Bölge Şefliği ve Akşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince geçici bakım merkezine denetim yapılmıştır. Yapılan şikayetler yerinde incelenmiş olup her köpek için ayrı bir kafes olacak şekilde ve gerekli hijyen koşulları yerine getirilerek sahipsiz sokak hayvanlarına bakıldığı, ihtiyaçlarının karşılandığı ve genel sağlık durumlarının da iyi olduğu, denetime gelen ekiplerce tutanakla tespit edilmiştir.

Sosyal medyada yazılan 200 adet sahipsiz sokak hayvanının toplatıldığı haberleri asılsızdır. Toplanan 16 adet sahipsiz sokak hayvanı ise veteriner hekimimizin yapmış olduğu tedavi ve rehabilitasyondan sonra hayvansever vatandaşlarımızın eşliğinde alındıkları bölgelere bırakılmıştır.

Sosyal medyada yayınlanan bazı fotoğrafların daha önceki yıllarda, o zamanki yüklenici firmanın sahipsiz sokak hayvanlarına kafeslerin içinde yaptığı operasyona ilişkin olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle yüklenici firma, yapılan denetimlerde ceza almış olup yetkili idare tarafından yüklenici firmayla olan sözleşme feshedilmiştir.”